У понеділок холодний фронт із сильним вітром і снігопадом накрив майже всю європейську частину Туреччини. В Стамбулі через погану погоду було скасовано багато авіарейсів, а сніго-очисні машини не встигали прибирати сніг з основних міських магістралей, що повністю паралізувало рух у мегаполісі.
Циклон вирував і на чорноморському узбережжі Туреччини. Як повідомив турецький телеканал TRT World, небувалий шторм став причиною того, що неподалік порту Самсун вантажне судно Volgo-Balt 214, яке ходило під панамським прапором, переломилося і затонуло. Його екіпаж складався із 13 осіб, з яких 11 — громадяни України, а ще двоє — Азербайджану. Як повідомив журналістам губернатор провінції Самсун Осман Каймак, після отримання сигналу про катастрофу турецькій береговий охороні й авіаторам було дано команду негайно розпочати рятувальні роботи. На місце катастрофи прибутки три вертольоти, літак і кілька катерів. З холодного й розбурханого моря рятувальникам удалося підняти живими семеро людей. «На жаль, шість членів екіпажу загинули. Врятувати вдалося лише сімох моряків. Усі вони відправлені до лікарень Самсуна», — сказав О. Каймак.
За даними турецької влади, вантажне судно Volgo-Balt 214 вийшло з російського порту Азов з вугіллям, що його воно мало доправити в Самсун. Причини аварії корабля ще з’ясовуються, але, на думку експертів, далеко не нове судно Volgo-Balt 214 було перевантажене й сильна хвиля просто переломила його. За деяким даними, російські окупанти перевозили на ньому вугілля, видобуте в шахтах окупованого ними Донбасу. Як правило, загарбники доставляють сировину, добуту на українській території, до свого найближчого порту Азов, звідки його перевантажували на судна й відправляли для продажу в інші країни.
Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і ВПО України підтвердило на своїй сторінці у Фейсбуку, що порт Азов «часто використовують для незаконного вивезення вугілля із частини окупованого Донбасу до портів Туреччини та інших країн». Прес-служба міністерства наголосила, що «до літа 2017 року судно ходило під російським прапором, змінивши його на два місяці на прапор держави Сент-Кіттс і Невіс, а із серпня 2017 року — на прапор Панами».
Посол нашої країни в Туреччині Андрій Сибіга повідомив у Твіттері імена сімох українців, що вижили: Шевчук Станіслав, Мільниченко Павло, Геращенко Олег, Ільченко Євген, Яценко Євген, Скачко Денис, Будко Тетяна. Він повідомив, що консул і представники української громади відвідали в лікарнях Самсуна постраждалих співвітчизників. «Стан моряків задовільний, тримаються бадьоро, допомога надається. Вдячний турецьким рятувальникам. Моряків урятували після п’яти годин перебування в крижаній воді. Справжнє диво», — написав Андрій Сибіга.