Різдвяна ніч була тривожною для гірських рятувальників Закарпаття.
Перший виклик надійшов до Служби порятунку 6 січня ввечері від туристів, які займалися прокладанням «чорних трас» на вершині гори Гимба Міжгірського району. За умов поганої видимості вони втратили орієнтири і заблукали. На їхні пошуки одразу було направлено відділення гірських пошуковців селища Нижні Ворота Воловецького району. Підтримуючи із заблукалими телефонний зв’язок, рятувальники порадили чоловікам рухатися у бік села Березники Свалявського району. Однак ті, знехтувавши рекомендаціями, вирішили підійматися крутими схилами у бік вершини гори.
Опівночі рятувальники таки знайшли двох туристів. А ті повідомили, що їхній товариш, вибившись із сил, не зміг продовжити з ними маршрут та залишився чекати на допомогу у горах. Йому вони вирили в снігу яму, аби чоловіка не замело. Туристи надали рятувальникам GPS-координати свого товариша, який дочікувався порятунку у сніговій ямі. Знайдених фахівці ДСНС доправили до місця їх тимчасового проживання у село Пилипець Міжгірського району.
Рятувальники ж продовжили шукати третього, долучивши до пошукових робіт ще два гірські пошуково-рятувальні відділення з Мукачева та селища Міжгір’я. Близько третьої години ранку фахівці ДСНС знайшли лижну маску і палиці заблукалого, однак його поруч не виявили. Ближче до обіду однією з пошуково-рятувальних груп було знайдено тіло третього туриста. Рятувальники транспортували загиблого до станції крісельної дороги та передали працівникам поліції.
— На Святвечір до Служби порятунку надійшло ще одне повідомлення: в районі тієї ж гори Гимба заблукали двоє лижників. Сповістила про це рятувальників о 20:20 дружина одного з туристів, — розповіла кореспондентові «Голосу України» речниця Закарпатського облДСНС Наталія Батир. — По обіді рятувальникам вдалося встановити телефонний зв’язок з одним із туристів, його відшукали у задовільному стані біля підніжжя гори Стій.
Заблукалим виявився мешканець Києва 1984 року народження. Тривають пошуки його товариша, адже, як з’ясувалося, під час блукання у горах вони вирішили розділитися і пішли у різні боки.
Нині чоловіка шукають три гірські відділення фахівців — 17 гірських пошуковців та три одиниці техніки.
Ось така напружена картина...

Вл. інф.

ТИМ ЧАСОМ

Зберігається значна сніголавинна небезпека

У горах на Закарпатті, Івано-Франківщині та Львівщині найближчими днями через снігопади зберігатиметься значна сніголавинна небезпека. Про це повідомляє ДСНС України. «За даними Укргідрометеоцентру, 9 січня у зв’язку зі снігопадами та хуртовинами у високогір’ї Івано-Франківської та Закарпатської областей, у горах Львівської області зберігатиметься значна сніголавинна небезпека (третій рівень)», — йдеться у повідомленні.
Складною залишається і ситуація на дорогах країни. Причиною стали снігові замети. Через снігопади було обмежено рух для великогабаритного та маршрутного транспорту на окремих ділянках доріг у Запорізькій області, в якій снігові замети на дорогах сягали 80 сантиметрів. Сніжило також у Київській, Чернігівській, Кіровоградській, Дніпропетровській, Харківській, Одеській, Миколаївській та Херсонській областях.
Зазначається, що дороги державного значення у більшості областей засніжені. Однак, в «Укравтодорі» запевнили, що проїзд дорогами державного значення забезпечено.
Нагадаємо, синоптики попередили про морози: в усіх областях температура повітря знизиться до 15 градусів нижче нуля вночі та до 11 вдень. Рятувальники ДСНС перейшли на посилений режим роботи.

Вл. інф.