«Господь благодіє нам! Величні, епохальні історичні події — підписання у храмі Георгія Побідоносця в Стамбулі Вселенським Патріархом Варфоломієм I Томосу про автокефалію Української Православної Церкви і вручення документа, виготовленого відомим на весь світ іконописцем і каліграфом ієромонахом Лукою на Афонській горі, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію є чудом Божим у житті нашого народу. Власними, людськими силами звершити його, зважаючи на всі перешкоди, перепони й спротив чужих сил, було б неможливо». Так коментують богослови події, що відбулися 5—6 січня на Фанарі, у резиденції Вселенського Патріарха та соборі великомученика Георгія.
Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, що у складі делегації разом з Президентом Петром Порошенком, Першим віце-прем’єр-міністром Степаном Кубівим та іншими офіційними особами взяв участь у церемонії підписання грамоти про церковну незалежність та її передачу українцям «для вічного підтвердження і представлення», зазначив: «Безперечно історичний день — день надання Томосу про Автокефалію Православної Церкви в Україні. Нещодавно я згадував весь наш шлях боротьби за Незалежність Української Православної Церкви. Ми почали поширювати гасла про те, що Православна Церква в Україні повинна бути незалежною від Москви ще на початку 90-х, ще лише здобуваючи, виборюючи державну незалежність. І завжди українці ставили гасла Незалежності Української Держави поруч із гаслами Незалежності Української Православної Церкви... Сьогодні ми свідки того, що Помісна Автокефальна Православна Церква в Україні є!».

Вселенський Патріарх Варфоломій вручає Томос Митрополиту Епіфанію.

 

Митрополит Епіфаній, Вселенський Патріарх Варфоломій, Президент України Петро Порошенко.

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій (другий праворуч) тримає в руках Томос.

 

Під час церемонії підписання Томосу Вселенським Патріархом Варфоломієм.

 

Відтепер 5 та 6 січня увійдуть не лише в історію української Церкви, а й української держави. Церемонія підписання Томосу відбулася в суботу, у переддень Богоявлення у соборі Св. Георгія (патріарший комплекс — одна з головних християнських святинь, де зберігається частина стовпа бичування Ісуса Христа, до якого він був прив’язаний, та мощі святих) під час Богослужіння, яке чи не вперше в історії Фанару велося двома мовами — грецькою та українською. У ці дні як рівний серед рівних на троні Константинопольських патріархів молився митрополит Київський і всієї України Епіфаній. У своєму зверненні до глави української Церкви Вселенський Патріарх наголосив, що її створення українці чекали століттями. Він сказав: «Ви мали повне право просити і вимагати автокефалію. Це було право і привілей вашої Константинопольської Церкви-Матері дарувати вам статус автокефалії. Ми щиросердно молимося, що ви доведете, що є гідними цього дару». Він також наголосив, що надання Томосу повертає до спільного причастя з Церквою-Матір’ю мільйони вірян, які опинилися поза канонічністю, не маючи ніякої вини.
Своє звернення до присутніх у храмі, а у ті дні на Фанарі зібралися тисячі вірян з України і Греції, туристи з багатьох країн, Варфоломій I, почав з уривка з Біблії: «Ось, зима вже пройшла; дощ минув, перестав; квіти з’явились на землі; настав час для співів, і голос горлиці чути в країні нашій...». Патріарх розшифрував ці образи: зима і дощ -це труднощі, які століттями довелося переживати українському православ’ю, а квіти і горлиці — це надії на майбутнє. Він також пояснив, чому Константинополь вважає Україну та Київ своєю канонічною територією і ще раз підкреслив, що передача Київської митрополії у 1686 році відбулася на певних умовах, і тільки у тимчасове адміністрування.
Дослідження питання, на яких умовах у XVII ст. Московський патріархат підпорядкував Київ та чи має право Константинопольський Патріархат надати автокефалію українській Церкві, що 332 роки перебувала в лабетах церкви-мачухи, проводили грецькі та російські богослови, фахівці з канонічного права. Сам Варфоломій I також є доктором з канонічного права. Результати їх праці викладено на 90 сторінках. Висновок однозначний — у 1686 р. відбулася анексія Київської митрополії; Константинопольська Церква-Мати має всі канонічні права повернути під свій омофор мільйони вірян з України. Ця історична розвідка розміщена на сайті Вселенського Патріархату, її перекладено англійською. Тож автокефалію Православної Церкви України вже називають «залізноканонічною».
«Сьогодні починається нова сторінка в історії України. Константинопольська церква, яка дарувала еклезіастичний статус автокефалії всім новим заснованим церквам, сьогодні ввіряє її у ваші руки... Сьогодні, офіційно і канонічно, ви стаєте 15-ю церквою в благословенному хорі автокефальних церков», — звертаючись до митрополита Епіфанія, наголосив Варфоломій. Дещо раніше він сказав, що Україна в його серці, і уточнив, вона — у центрі серця. Під час служби Патріарх, на знак великої поваги до нашого народу, звернувся до прочан українською: «Мир вам».
Президент України Петро Порошенко подякував Варфоломію «за його віру». Його слова зустріли оплесками. «Ці оплески подяки вам лунають по всьому світу», — додав глава держави.
Митрополит Епіфаній у своєму слові-відповіді, сказаному українською та грецькою, якою він володіє, подякував Варфоломію та ієрархам помісних церков, за підтримку ідеї автокефалії української Церкви, за їхню мужність і непохитність, подолання спротиву, упередженості й розділення (ми єдині, хто на шляху до автокефалії церкви зіштовхнувся з протидією ядерної держави — РФ). Окреме слово подяки було сказане на адресу Президента Петра Порошенка, тепер вже почесного патріарха Філарета, політиків, своїм попередникам і вірянам, без яких не було б Помісної Автокефальної Української Церкви. Адже вони не просто молилися, а й створювали, будували церковну структуру, на фундаменті якої постала нова, сьогоднішня Церква. У своїй промові архієрей згадав і військових, котрі зі зброєю в руках захищають нашу державу від агресора, та попросив усі помісні церкви молитися за них, і за тих, хто перебуває у ворожому полоні.
У найурочистішу хвилину Богослужіння у храмі Св. Георгія зазвучала величальна українська колядка «Нова радість стала». І хоч присутні в соборі архієреї, віряни не розуміли української мови, вони одразу відчули в колядці дух Різдва, обличчя людей просвітліли. Радіючи разом з українцями, які заповнили не лише собор, а й подвір’я перед ним, паломники з Греції, Туреччини та інших країн вітали один одного, плакали й обнімалися.
Уже 6 січня увечері Томос привезли до Києва. Наступного дня, на Різдво, під час служби Божої у древньому Софійському соборі його представили глава держави Петро Порошенко та митрополит Епіфаній. Прізвище Президента України вказане в тексті Томосу — це канонічне внесення імені державного діяча, за сприяння якого постала Церква. Відтепер кожен охочий може на власні очі побачити документ, який змінив релігійну карту світу. Адже ПЦУ за своїм потенціалом буде однією з найпотужніших церков. Саме той факт, що українці є Боголюбивим народом (12 відсотків вірян ходять до церкви щонеділі, більше 20 не менше разу на місяць), а також давні християнські традиції, дух народу, який попри уярмлення Москвою, не перестав змагатися за свою Церкву, і стали головними аргументами для Вселенського Патріархату в питанні надання автокефалії. Днями Томос повернеться у Стамбул, де його підпишуть члени Синоду Вселенського Престолу, а потім назавжди повернеться до святої Софії.
Томос, з отриманням якого православних щиро привітали греко-католики і римо-католики, мусульмани, іудеї і навіть атеїсти, є новим об’єднуючим, консолідуючим началом, документом, що засвідчив духовну незалежність українського народу.

Світлана ЧОРНА.

***

Отримання Томосу прокоментували й народні депутати. Представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко (БПП), зокрема, назвала отримання Помісною Православною Церквою України Томосу про канонічну автокефалію і незалежність від Москви геополітичним розлученням України з Росією, завдяки якому президент Росії Володимир Путін позбавляється внутрішнього впливу на українців.
«Ми отримали духовну незалежність... Це буде церква, яка не молитиметься за Путіна, яка не молитиметься за Кирила, яка не буде згадувати і говорити про те братерство через кров, через смерть, яке несла Російська православна церква... Путін позбавляється внутрішнього впливу на душі українців... Тепер відбулося подвійне від’єднання України від Росії — політичне і душі українця. Фактично відбувається геополітичне розлучення двох держав», — наголосила народний депутат, додавши, що головне завдання політиків — не допустити кровопролиття і міжконфесійної війни.
Її колега по фракції Рефат Чубаров переконаний, що надання Томосу Православній Церкві України «набагато ширше, ніж релігійне питання». Про це голова Меджлісу кримськотатарського народу написав на своїй сторінці у Фейсбуці.
«Нарешті відрубані отруйні щупальця Москви, які не давали вільно розвиватися українській нації впродовж століть. Українська нація здобула один із найпотужніших чинників, який забезпечуватиме та охоронятиме справжню незалежність України — Помісну Православну Церкву України», — наголосив він. Наступними чинниками, переконаний Р. Чубаров, повинні стати членство України в НАТО та ЄС, перетворення Автономної Республіки Крим на кримськотатарську національно-територіальну автономію у складі України.
«Здійснилася мрія наша та багатьох поколінь наших предків — Єдина Помісна Українська Православна Церква. Це подія величезної історичної ваги та значення. Соборна Україна отримала духовний суверенітет, який є основою національної єдності. Нехай усвідомлення цієї великої події, її значущості, поселить в наших серцях віру в добро і перемогу», — заявив голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак.
Голові Комітету у закордонних справах, позафракційній Ганні Гопко ця історична подія нагадала час, коли поляк Іван Павло ІІ в 1978 році, ставши Папою Римським, був передвісником звільнення народів Центральної та Східної Європи від комунізму та передвісником розвалу Радянського Союзу. «Так само і нині це знак для звільнення РФ у перспективі від путінського режиму, — переконана вона. — Акт духовної Незалежності Української Православної Церкви, потужна Українська армія, сильна економіка наближатимуть кінець кремлівської імперії зла. Хіба не є отримання Томосу Божим благословенням для України сприяти відродженню духовності серед пострадянського простору? Україна стає другим Єрусалимом».
На думку Оксани Юринець (БПП), це, поза сумнівом, найкраща і найочікуваніша подія. «Кожен-кожнісінький, хто молився, хто чекав, хто навіть критикував і зневірував (тим самим докладаючись до здійснення мети), вніс свою лепту в здобуття Українською Православною Церквою автокефалії. З нами Правда і Бог. Бог і Справедливість. З входженням в історію нас усіх. І низький уклін усім, хто вірив і діяв», — сказала вона. «Ми йшли до цього століттями. Помісна Православна Церква України отримала Томос. За нами — подальше щоденне зміцнення єдності. А її сила, пам’ятаймо, в єдності Держави, в єдності Церкви і єдності Нації», — констатувала Оксана Юринець.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут