Уряд Німеччини спрямував федеральним землям 5,5 млрд євро на підтримку та розвиток дитячих садочків. Ця сума сплачуватиметься упродовж кількох етапів до 2020 року. Перші 500 мільйонів буде надано регіонам уже цього року. Закон про це, ухвалений Бундестагом і Бундесратом, став чинним із 1 січня.

 

Окрім того, документ прописує надалі розраховувати розмір внеску за дитячий садок (там, де він передбачений) індивідуально, виходячи із соціальних критеріїв. Родини з низькими доходами будуть повністю звільнені від сплати за перебування їхніх малюків у дошкільному закладі.

 

Так плановано забезпечити кращий догляд за дітьми у садочках, а також зменшення навантаження на батьків, аби вони мали змогу поєднувати роботу та сім’ю. Землі самотужки зможуть вирішувати, як вони витрачатимуть надані урядом кошти. Приміром, наймати більше вихователів чи фінансувати додаткові години роботи.

 

Тим часом з 1 серпня минулого року у столиці країни повністю скасовано внески за послуги дитячих садочків, ясел та няньок: їхню роботу тепер сплачує місто. Однак за харчування біопродуктами, додаткові спортивні, музичні та інші заняття батькам усе-таки доведеться платити з власного гаманця. Але загальна вартість таких послуг для них не має перевищувати 90 євро на місяць.

 

Тож Берлін став першою федеральною землею, котра зробила всі основні послуги з догляду за дітьми дошкільного віку безплатними. Внески скасовувалися поступово з 2007 року. Невдовзі відмовляться також від останнього з них -- плата за ясла для дітей, які не досягли віку одного року.

 

Слідом за столицею такі зміни запровадили інші землі. Але в будь-якому разі поки що зберігається плата за харчування: 23 євро щомісяця. Цю новинку від уряду та парламенту нині обговорюють німецькі ЗМІ, а деякі, приміром «Франкфуртер альгемайне цайтунг», зробила цю тему однією з провідних.

 

Наталія ПИСАНСЬКА.

 

Берлін.