Наприкінці жовтня минулого року французька поліція за запитом болгарських колег затримала в країні болгарського мільйонера Ніколая Банєва і його дружину Євгенію. Подружжя обвинувачують в ухилянні від сплати податків, фінансових махінаціях у великих розмірах, у невиконанні умов з експлуатації приватизованого ними заводу «Полімери» у місті Девня, а також у злочинних змовах за кордоном. За рішенням суду Франції вони були екстрадовані до Болгарії і вже згідно з приписами місцевого суду поміщені в слідчий ізолятор.

 

Ніколай Банєв потрапив у поле зору правоохоронних органів ще в 2017 році. Він підозрювався у відмиванні «брудних» грошей, зловживанні службовим становищем і несплаті в повному розмірі податків від одержуваних доходів. Крім того, слідчі встановили, що мільйонер обговорював із народними депутатами лобіювання інтересів Росії на території Болгарії. Його навіть заарештували й тримали кілька місяців під слідством, але потім він із незрозумілих причин опинився на волі й по суті втік із дружиною до Франції.

 

У вівторок заступник головного прокурора Болгарії Іван Гешев в ефірі болгарського телеканала бТВ повідомив, що десять днів тому під час планової перевірки в камері Ніколая Банєва охорона виявила мобільний телефон, який він намагався сховати в коробці з-під соку. Прокуратура уважно вивчила історію розмов мільйонера. Як повідомив заступник головного прокурора, Банєв зв'язувався з лобістами російських інтересів у Болгарії і пропонував їм організувати в країні нову політичну силу -- Євразійську народну партію, яка захищатиме їхні інтереси. Прокуратура також з'ясувала, що мільйонер просив лобістів організувати для себе, дружини й дітей політичний притулок у Росії, бо в Болгарії, за його словами, вони зазнають необґрунтованих репресій.

 

«Для мене це зрада стосовно власної країни», -- заявив Іван Гешев. Він повідомив, що Банєву було обіцяно захист російських адвокатів у Європейському суді, кампанію з виправдання його дій у російських ЗМІ, включаючи різкий осуд нібито протизаконних і нелюдських дій болгарської прокуратури. З лобістами він виробляв і плани «гібридної війни» на свій захист. За словами заступника головного прокурора, у телефонних розмовах згадувався і болгарський журналіст, який готовий був організувати необхідну пропагандистську кампанію із захисту Банєва в місцевих ЗМІ. «Якби не було переконливих доказів правопорушень із боку родини Банєвих, французький суд навряд чи їх екстрадував у Болгарію», -- пояснив співробітник прокурори.

 

Хоч як це дивно, але в Банєва вже знайшлися і захисники в особі русофілів. Професор Мінчо Мінчев, який є членом правління Євразійського клубу в Болгарії, що його мільйонер хотів перетворити на політичну партію, у популярній передачі бТВ усіляко виправдовував дії Банєва і заявив, що в Болгарії майже 80 відсотків населення вважають себе русофілами й немає нічого дивного і страшного в тому, що вони сподіваються на «старшого брата». За словами професора, йому не зрозуміло, що мається на увазі під терміном «гібридна війна», у веденні якої проти Болгарії обвинувачують Росію. На жаль, у промові професора не пролунало жодного слова осуду злочинних дій Банєва і його прагнення переховуватися від правосуддя в чужій країні. Але більшість болгар із професорською думкою не згодні й підтримують дії влади щодо розслідування фінансових махінацій мільйонера, котрий грабував країну й свій народ, а тепер шукає шляхів відходу до Москви, під крилом якої переховується і чимало осіб, котрі скоїли злочини проти України і її народу.