Напевно, справжнісінькою гарячою пательнею у Румунії є посада керівника Національної дирекції по боротьбі з корупцією (DNA). Улітку правлячій коаліції на чолі з лідером Соціалістичної партії Лівіу Драгня вдалося після численних спроб відправити у відставку принципового шефа DNA Лауру Ковеші. З її ініціативи велися розслідування корупційних дій багатьох чиновників, які були соратниками Драгня.

 

За його підтримки в це крісло тимчасово посадили Анку Джурму. Але й вона зіткнулася з дилемою: або дотримуватися букви закону й продовжувати принципову боротьбу з чиновниками-хабарниками, або виконувати команди зверху щодо їхнього захисту. Через кілька місяців перебування на цій державній посаді Джурма не витримала тиску з боку своїх же «благодійників» і минулого вівторка подала заяву про відставку, у якій зазначила, що не може далі працювати у «ворожому середовищі».

 

«Увесь цей час я робила необхідне, щоб DNA функціонувала добре, незважаючи на ворожу обстановку, в якій працювало відомство, але сил більше немає», -- сказала Джурма, спілкуючись із журналістами. Вона додала, що останні події, пов'язані з головуванням Румунії у ЄС, а також критичне відображення в ЗМІ роботи DNA змусили її замислитися над тем, чи зможе вона продовжити роботу й діяти у відповідності зі своїми переконаннями. «Вирішила, що в мене немає більше можливостей і умов для роботи на цій посаді», -- пояснила вона громадськості.

 

Румунські ЗМІ нагадують, що країна прийняла з 1 січня ротаційне головування у Раді ЄС, незважаючи на її спори з Брюсселем про реформи судової системи, що тривають. Європейська комісія настійно рекомендувала румунській владі зупинити їх, оскільки вони можуть нашкодити боротьбі з корупцією у країні. Проти реформ, які заохочують хабарництво в невеликих розмірах і захищають чиновників, котрі зловживають службовим становищем, відбулися масові акції протесту. Влада не прислухалися до думки народу, на боці якого був і президент, і не взяла до уваги рекомендації Європейської комісії з реформування судової системи.

 

Ось чому ще один керівник відомства, покликаного боротися з корупцією, зіткнулася із ситуацією, коли змушена за вказівкою прикривати хабарників чи допомагати уникати кримінальної відповідальності.