На Полтавщині відзначили 84-ту річницю з дня народження видатного земляка — поета-шістдесятника Василя Симоненка. Головні урочистості з цієї нагоди відбулися на його малій батьківщині — у селах Біївці та Тарандинці Лубенського району.
За традицією керівники району, представники творчої інтелігенції та громадськості, односельці спершу зібралися у материнській хаті, в якій народився і провів дитячі та юнацькі роки майбутній «витязь молодої української поезії». Тут лунали спогади про «різдвяного Василя», вірші та пісні на його слова. Промовці наголошували на особливій актуальності цих поезій для сьогодення, коли свою матір і Батьківщину доводиться захищати зі зброєю в руках. Після спільного виконання знакової пісні «Лебеді материнства» присутні вирушили до пам’ятника поету та поклали до його підніжжя живі квіти.
А потім згадані урочистості тривали у приміщені Тарандинцівської школи, яку закінчував Василь Симоненко. Вірші земляка натхненно декламували школярі. Заслужені нагороди отримали минулорічні лауреати заснованої райрадою літературно-мистецької премії ім. В. Симоненка. При цьому наголошувалося на особливій здатності його поезій запалювати на творчість нові покоління митців.
Прикладом такого «дарування й отримання натхнення» стала реалізація проекту «Мрія. Воля. Терпіння» молодою художницею-керамісткою з Опішні Ольгою Плохою.

Довершена композиція з такою назвою (на знімку) з’явилася на території Національного музею-заповідника українського гончарства минулого року. На ній, окрім візуальних символів, авторка закарбувала у глині ще один знаковий вірш Василя Симоненка, який починається словами: «Ти знаєш, що ти — людина». Причому строфи цієї поезії стали для скульптурної композиції своєрідним рефреном і, власне, її змістовним стрижнем. Адже, за словами Ольги Плохої, зображена нею стіна «уособлює собою множину всіх викликів і перешкод, які кожен з нас повинен подолати для досягнення своєї мети».

Василь НЕЇЖМАК.
Фото з архіву автора.