Патріарший і Синодальний Томос надання автокефального церковного устрою Православній Церкві України остаточно оформлений — 9 січня під ним поставили свої підписи всі члени Синоду Вселенського Патріархату. Спочатку цей документ 5 січня в соборі святого Георгія Побідоносця в Стамбулі під час урочистого богослужіння підписав Константинопольський Патріарх Варфоломій I, а наступного дня вручив його митрополиту Київському та всієї України Епіфанію. Привезену в столицю в супроводі ескорту грамоту, якою Константинопольською Церквою-Матір’ю дарована незалежність Українській Церкві, на Різдво перенесли до собору святої Софії, де її змогли побачити тисячі людей.
Незважаючи на те що всі потрібні підписи членів Синоду є на рішенні Синоду щодо затвердження Томосу, більшість з яких була поставлена ще 29 листопада минулого року, а значить Томос є затвердженим і чинним, російські церковники та ЗМІ голосно заявили, що «Томос, який підписаний лише Вселенським Патріархом, без підписів членів Синоду, є недійсним».
«Ставити під сумнів дійсність Томосу на тій підставі, що там поки що немає підписів синодальних митрополитів — означає підозрювати Вселенського Патріарха в публічному неправдомовстві. Адже Його Всесвятість поставив підпис на грамоті, засвідчуючи, що в Кодексі Патріархату відповідне рішення вже написане і підписане», — наголосив на своїй сторінці у Фейсбуці архієпископ Чернігівський і Ніжинський ПЦУ Євстратій. Він додав, що «не слід, як це зараз кинулися робити в російських засобах масової дезінформації, намагатися в технічній деталі знайти чергову зачіпку, щоб повторювати «це неправильні бджоли і вони дають неправильний мед».
У Константинополі зазначають, що пергаментний тубус до резиденції Патріарха з Афону привезли всього за кілька днів до його вручення Предстоятелю ПЦУ, і члени Синоду, які приїхали на засідання 9 січня, не встигли скріпити його своїми підписами. Та на чинність Томосу як акта про надання автокефалії це жодним чином не впливало. Грамоту могли б ще кілька днів потримати в Стамбулі і після засідання Синоду і її допідписання передати до Києва. Утім, Томос, на який чекали мільйони українців, привезли на кілька днів, а саме на Різдво, до Києва, а потім знову повернули на Фанар. Відтепер остаточно оформлений документ буде виставлено для огляду в Софії Київській.
Отримання Томосу Україною стало головною темою в багатьох провідних світових ЗМІ. Зокрема, німецька радіостанція та телеканал Deutsche Welle зазначають: «Православна церква України здобула незалежність від Росії»; американська радіостанція NPR — «Православна церква України офіційно здобула незалежність від російської церкви», а американське видання The New York Times — «Українські православні християни формально розривають відносини з Росією». У РПЦ отримання Українською Церквою автокефалії сприйняли вкрай негативно. Голова синодального відділу Московського патріархату із взаємин церкви із суспільством і ЗМІ Володимир Легойда заявив: «Томос — папірець, що є результатом невгамовних політичних і особистих амбіцій. Підписаний у порушення канонів і тому не має жодної канонічної сили». Утім, подібні заяви не спроможні зупинити перехід приходів з колишньої УПЦ Московського патріархату, а тепер РПЦ в Україні в нову ПЦУ. Таких уже майже 50.