У холі Луганської облдержадміністрації презентували інформаційно-просвітницьку виставку «Донбас»: переPROчитання образу», яка розповідає про історію краю (на знімку).

Експозиція викликала великий інтерес, насамперед у студентів Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля. Із світлин вони дізнались про скіфський шолом, що був знайдений археологами біля с. Зрубне Шахтарського району Донецької області, та татарський мавзолей, побудований генуезькими майстрами у ХV ст. Його виявлено на південно-західному схилі «Мергелевої гряди» на Луганщині.

Значна частина стендів присвячена антирадянським виступам та виявам суспільної незгоди серед жителів Донецької та Луганської областей. Наприклад, можна дізнатися про діяльність створеної у 1976 році Української Гельсінської групи та біографії активних членів цієї правозахисної організації, пов’язаних з Донбасом. Серед них — Петро Григоренко, Микола Руденко, Василь Стус та Олекса Тихий. На інших світлинах — страйк шахтарів наприкінці 80-х років минулого століття. Вимоги гірників збіглися тоді з ідеями національно-демократичних сил, і ці протести стали важливим чинником зникнення з політичної мапи світу радянської імперії та постання суверенної України.
Цю інформаційно-просвітницьку виставку підготував Український інститут пам’яті. Вона покликана популяризувати історію краю та сприяти зміцненню національної єдності.
Після Сєверодонецька експозицію побачать жителі районів та міст області.

Павло ВОРОНЦОВ.
Фото прес-служби Луганської ОДА-облВЦА.