За останні 20 років кількість багатьох мисливських звірів — лосів, зубрів, ведмедів, рисей та інших тварин, а також качок — скоротилася на 70%. До Червоної книги вже потрапило понад 50% видів ссавців, що є найбільшим показником у Європі. Про це йшлося днями в столиці на прес-конференції, яку провів Київський еколого-культурний центр спільно з Державною екологічною інспекцією України.
За словами директора Київського еколого-культурного центру Володимира Борейка, заповідники створювали, щоб захистити тварин від винищення. Але нерідко саме ці території стають місцями для «царського» полювання. Мовляв, обраним любителям постріляти «заповідний» статус лише на руку. Адже він забороняє полювання решті охочих.
— У 2017 році Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат» заборонили полювання в заповідних фондах, — каже 
В. Борейко. — Однак лісники і мисливці саботують виконання закону. У багатьох заказниках, регіональних ландшафтних парках і навіть національних парках розміщені мисливські вишки для вбивства тварин. У результаті безконтрольності з боку державних екологічних органів природно-заповідні території практично були перетворені на звичайні мисливські угіддя. Вони не виконують своєї екологічної функції щодо захисту біорізноманіття, понад те, багато з них втратили свою цінність. Один із прикладів — заказник «Зубровиця» в Чернівецькій області. Його було створено для охорони зубра. Однак там дозволено полювання на копитних. Мисливці не тільки турбують зубрів, а й є потенційною загрозою для їхнього життя. Таке само становище і з заказником «Зубр», створеним у Волинській області.
Торік громадськість спільно з органами державної влади провела кампанію з боротьби з браконьєрством. «350 незаконних мисливських веж були демонтовані або перенесені з місць природного заповідного фонду: з восьми національних парків, чотирьох регіональних ландшафтних парків, кількох заповідних урочищ та заказників — це майже 60 природно-заповідних об’єктів у 19 областях», — зазначив еколог.
Своєю чергою заступник голови Державної екологічної інспекції України Віктор Канцурак наголосив, що, відповідно до законодавства, полювання в ПЗФ заборонено повністю. Водночас додав: під час кампанії вони побачили — не завжди норми закону виконуються. «Я думаю, ця системна робота сприятиме тому, що вже в 2019-му та наступних роках ми все-таки наведемо лад у місцях ПЗФ і позбавимо їх від таких ганебних явищ, як полювання, знищення тваринного та рослинного світу», — зазначив він.