«Щойно пішов із зустрічі з Чаком Шумером (лідер демократів у Сенаті) та Ненсі Пелосі (спікер Палати представників). Цілковито згаяний час. Я запитав: що станеться за 30 днів, якщо я швиденько відновлю роботу уряду, чи схвалять вони в такому разі фінансування безпеки на кордоні, включно з побудовою сталевого бар’єра вздовж кордону? Ненсі відповіла: ні. Я сказав: «До побачення, жодних результатів», — так президент США Дональд Трамп прокоментував у Твіттері результати перемовин з лідерами Демократичної партії у Конгресі стосовно виходу із «шатдауну», який триває вже другий тиждень.

На знімку: протести в США проти будівництва стіни на кордоні з Мексикою.

Фото з офіційної сторінки Міжнародної амністії у Твіттері.

«Шатдаун» — часткове припинення роботи урядових структур країни — розпочався 22 грудня, після того як демократи відмовилися додати до бюджету державних витрат 5,7 мільярда доларів, передбачених для спорудження стіни на кордоні з Мексикою. Поки тривають дебати, майже 800 тисяч федеральних службовців пішли у вимушену неоплачувану відпустку. Учора Палата представників США схвалила законопроект про фінансування міністерства фінансів, податкового управління та інших установ на 2019 рік у рамках стратегії демократів виходу з бюджетної кризи. В разі, якщо Сенат також проголосує за цей законо-проект, роботу вищезгаданих служб поновити вдасться. Однак компромісу з головного питання, яке стало каменем спотикання, між демократами і Дональдом Трампом, досягти поки що не вдається. Експерти вже кажуть, що нинішній «шатдаун» (третій за час президентства Трампа) стане найдовшим в історії Сполучених Штатів.
Єдина поступка, на яку пішов Трамп, — це те, що бар’єр може бути не бетонний, а металевий. Однак демократи не оцінили такої пропозиції.
Спорудження стіни на кордоні з Мексикою є однією з передвиборних обіцянок Трампа, і тому він хоче виконати її за будь-яку ціну, хоча реальної загрози безпеці на південному кордоні Штатів немає. Саме так вважають у Демократичній партії, наголошуючи, що ніколи на погодяться на реалізацію цього «аморального» проекту. Натомість демократи пропонують виділити 1,3 мільярда доларів на заходи щодо забезпечення прикордонної безпеки, без спорудження стіни.
Проте Дональд Трамп не поступається. Ще 28 грудня він пообіцяв у Твіттері «повністю закрити південний кордон, якщо демократи-обструкціоністи не нададуть нам гроші для завершення стіни, а також не змінять сміховинні імміграційні закони, які обтяжують нашу країну». Вже цього тижня Трамп пообіцяв: якщо угоди з демократами досягнуто не буде, він використає повноваження, надані президенту на випадок надзвичайних ситуацій, для фінансування проекту.
Під час звернення до американської нації Дональд Трамп розповів, що південний кордон США схожий на сито і там розгортається гуманітарна криза, спричинена наркоторгівлею та нелегальною імміграцією. На думку президента, спорудження бар’єра зможе цю кризу розв’язати. «Стіна на кордоні дуже швидко окупиться. Витрати, пов’язані з незаконним обігом наркотиків, перевищують $0,5 трлн на рік. Це майже в 100 разів більше, ніж ті $5,7 млрд, які ми просили в Конгресу», — сказав він. 
Однак результати останнього соцопитування засвідчили, що ідею Трампа підтримують переважно прихильники Республіканської партії. 77% опитаних симпатиків республіканців схвалюють вимогу президента виділити фінансування на будівництво стіни, повідомляє ВВС. Проте, що стосується думки всіх американців, то більш як половина опитаних громадян (51%) покладають відповідальність за «шатдаун» на Дональда Трампа.