У центрі Бремена троє зловмисників у масках жорстоко побили 66-річного депутата Бундестагу від опозиційної правої популістської партії «Альтернатива для Німеччини» (АдН) Франка Магніца. Врятував чоловіка робітник, який працював на розташованій неподалік будові. Постраждалого з тяжкими травмами голови госпіталізовано.

Франк Магніц із червня 2015 року очолює відділення АдН у Бремені, а 2017-му обраний до парламенту. Торік улітку він, у складі делегації цієї партії, був помічений в анексованому Москвою Криму. Тоді депутати заявили, що на півострові не порушуються права людини, та закликали зняти санкції з РФ. Також ця політична сила вимагає від уряду ФРН надавати притулок тільки тим іноземцям, які зазнають політичних репресій у власній країні, а не тим, хто втікає з неї до Німеччини у пошуках забезпеченого життя.
Тим часом насилля проти партійців АдН — не поодинокий випадок. Днями перед її офісом у Дьобельні пролунав вибух, не рідкість також підпали автомобілів членів партії. І от — новий напад, цього разу на депутата Бундестагу. Колеги-парламентарії Магніца — і друзі, і опоненти засудили насилля, передусім над людиною, а не над політиком. Щоправда, його однопартійці вважають, що саме політичні еліти Німеччини опустилися до відвертого насилля проти опозиції, зробивши це руками проплачених лівоекстремістських бойовиків. У такий спосіб, вважають вони, робляться спроби встановити в країні диктатуру системних партій. Політичне підґрунтя злочину не виключають і правоохоронні органи.
Напад на Магніца засудив уряд ФРН. Його постійний представник Штеффен Зайберт заявив: «Жорстокий напад на депутата Бундестагу Франка Магніца у Бремені має бути рішуче засуджений. Сподіваємося, що поліції удасться швидко затримати злочинців». Також міністр закордонних справ Гайко Маас написав у Твіттері: «Насилля ніколи не має бути засобом політичної дискусії — незалежно від того, якою була його мотивація. Цьому немає виправдання. Будь-хто, скоївши такий злочин, має бути покараний».
Про те, що насилля не може бути рішенням у політичних суперечках, заявили також опоненти АдН. Зокрема, екс-глава Партії зелених Джем Ездемір вважає, що зловмисники мають бути покарані, а напад не можна виправдати будь-якими причинами.
Розслідування нападу на депутата здійснюють представники служби поліцейської охорони держави та прокуратури Бремена. Поліція розшукує свідків цієї події.
Тим часом побиття Магніца спричинило дискусії і в соціальних мережах. Ідеться про те, що в демократичному суспільстві люди не захищені від насильства, навіть у центрі міста, дорогою з роботи додому. І хоч партію «Альтернатива для Німеччини» тутешні громадяни сприймають дуже по-різному, але в цьому разі ніхто не зловтішається, мовляв, мало ще одержав, адже йдеться про безпеку кожного з них.

Берлін.