Цього тижня розпочалася реєстрація на пробне ЗНО, яка триватиме до 31 січня. Участь у тренувальному тестуванні дає змогу ознайомитися з процедурою зовнішнього оцінювання, навчитися правильно розподіляти час на виконання вправ та виявити прогалини у власних знаннях з відповідного предмета. Перед реєстрацією варто уважно вивчити нові Умови прийому до закладів вищої освіти, які визначають перелік конкурсних дисциплін. 

У 2019 році для вступу до вишу абітурієнт має подати сертифікати ЗНО з трьох конкурсних предметів відповідно до обраної спеціальності. Для вступу на бюджет для здобуття ступеня бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань) на основі повної загальної середньої освіти першим і обов’язковим для всіх конкурсним предметом є українська мова та література, а другий і третій визначені окремо для кожної спеціальності у додатку № 4 до Умов прийому на навчання до закладів вищої освіти у 2019 році. Приміром, для вступу на спеціальність 53 «психологія» другим предметом визначено математику, а третій абітурієнти обиратимуть між біологією та іноземною мовою.
Порівняно з минулим роком перелік конкурсних дисциплін зазнав істотних змін. Відчувається бажання Міністерства освіти примусити школярів вивчити фізику і математику, причому навіть тих, які не пов’язують своє майбутнє з математичними чи інженерно-технічними спеціальностями.
Майбутнім дизайнерам дозволили складати історію України або фізику на вибір. Торік вони безальтернативно складали історію. Нововведення, зокрема, стосується спеціалізацій «Графічний дизайн», «Дизайн одягу (взуття)», «Дизайн середовища», «Промисловий дизайн». За бажання складати фізику замість історії зможуть ті, хто вступає на спеціальність 021 «аудіовізуальне мистецтво та виробництво».
Студіюватимуть у школі фізику і майбутні медики, адже вона знадобиться під час вступу. Так, стоматологи обиратимуть другий і третій предмети з двох варіантів — біологія чи хімія, а також фізика чи математика. Торік вони безальтернативно складали біологію і на вибір хімію чи математику. Зміни чекають і на фармацевтів, які під час вступу до вишу третій предмет обиратимуть між фізикою та математикою, а другий — між біологією та хімією.
Дивує, що від необхідності досконало знати свій предмет позбавлені... майбутні вчителі фізики. Вступаючи до вишу, у 2019-му вони обов’язково складатимуть математику, а третій предмет обиратимуть між фізикою та іноземною мовою. Таке полегшення навряд чи втішить батьків, які за кілька років приведуть своїх чад до шкіл і вимагатимуть відповідної якості викладання.
Вочевидь, необхідність складати фізику як другий і безальтернативний предмет торік відлякала від педагогічних вишів чималу кількість абітурієнтів. Узагалі в Україні традиційно спостерігається недобір охочих вчитися на вчителя фізики, хоча вакансій для таких фахівців є чимало. Тож через зміну правил Міністерство освіти розраховує привабити на відповідні факультети потенційних студентів, які вагаються з вибором. З огляду на результати ЗНО попередніх років знання з математики у наших 11-класників набагато кращі, аніж з фізики.
До ЗНО залишається кілька місяців, тож свідомі абітурієнти вже давно визначилися, куди вступатимуть, які іспити складатимуть, і не відходять від книжок та репетиторів. У цьому разі пробне ЗНО лише додасть їм впевненості.
До речі, регіональні центри оцінювання якості освіти ще наприкінці грудня визначилися з вартістю тренувального тестування. Як інформує Український центр оцінювання якості освіти, у цьому сезоні за складання одного пробного тесту доведеться викласти від 132 до 139 грн — залежно від регіону. Найменшу вартість за складання пробного ЗНО у 2019 році (132 грн) запропонують Вінницький і Харківський регіональні центри оцінювання якості освіти, що обслуговують мешканців Житомирської, Хмельницької, Сумської, Полтавської, Вінницької та Харківської областей. Херсонський регіональний центр оцінювання якості освіти цього року пропонує скласти один пробний тест за 134 грн, Дніпропетровський — за 136 грн 50 коп.
Тим часом Івано-Франківський, Київський, Львівський та Одеський центри оцінювання якості освіти визначили вартість одного пробного ЗНО на рівні 138 грн.
Мешканці Донецької і Луганської областей, яких обслуговує Донецький РЦОЯО, зможуть скласти один тест пробного ЗНО за 139 грн.
Кожен зможе написати тренувальні тести максимум із двох дисциплін. У 2019 році пробне зовнішнє незалежне оцінювання з української мови і літератури відбудеться 16 березня, з історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, а також з іноземних мов (англійської, іспанської, німецької та французької) — 23-го.

Анна СМІЛЯНСЬКА.
Інфографіка з сайту УЦОЯО.