У четвер, 10 січня, український консул відвідав у московському СІЗО поранених моряків ВМС ЗСУ, які були захоплені російськими військовими в акваторії Чорного моря 25 листопада минулого року. Про це в ефірі «Громадського радіо» повідомив Віктор Сорока — батько одного з військовополонених, котрих утримують у «Матроській тиші». Посилаючись на інформацію, отриману від консула, він розповів, що наші моряки забезпечені одягом і продуктами завдяки волонтерам. «Очікують звільнення, чекають допомоги від України», — резюмував батько Василя Сороки. За його словами, під час зустрічі з родинами моряків Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова запропонувала їм здійснити візит у Москву, щоб побачитися з військовополоненими. «Але оскільки син заборонив нам виїжджати на територію РФ, ми відмовилися», — зазначив батько моряка.

На цій зустрічі рідні захоплених РФ у полон військовослужбовців ВМС ЗСУ заявили, що хотіли б отримати більше інформації про них, зокрема, про стан здоров’я.
У свою чергу Людмила Денісова на своїй сторінці у Фейсбуці також повідомила про зустріч із родинами полонених моряків і про свій намір зустрітися з директором ФСБ Росії Олександром Бортниковим, щоб наполягати на аудієнції із захопленими Росією українськими військовими.
Ілля Новіков, один з адвокатів, який представляє сторону захисту наших моряків, вважає, що суд «російської Феміди» над ними почнеться не раніш як через рік. Він заявив, що такі процеси — формальність і є заздалегідь підготовлений вирок, тому важливо не допустити початку «розгляду справи». «Ці засідання взагалі не варто розглядати як суд у справі моряків», — констатував Ілля Новіков у коментарі телеканалу «Прямий».
А от у ЗМІ РФ із посиланням на російське високопоставлене дипломатичне джерело з’явилася інформація про те, що Москва цього року може обміняти українських військовополонених на ув’язнених в Україні росіян, передає «Українська правда». За словами джерела, багато залежить від того, наскільки Київ буде готовий іти на конкретні домовленості. При цьому він додав, що нині обміняти українських моряків неможливо, оскільки в РФ їх не визнають військовополоненими. «А отже, треба дочекатися рішення суду, після чого можна розмовляти про обмін. В українських в’язницях сидить досить багато росіян, яких треба визволяти», — заявив співрозмовник виданню. Він також зазначив, що до виборів в Україні це навряд чи можливо. Обмін, найімовірніше, відбудеться після березня. «Росії ці моряки не потрібні. Але спочатку повинен закінчитися судовий процес згідно з російським законодавством, а вже потім за амністією можуть реалізуватися конкретні обміни», — пояснив він.