Президент, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко під час робочої поїздки на Рівненщину відвідав ветеранів АТО/ООС з різних підрозділів добровольчих батальйонів та Збройних Сил України, зокрема 25-ї окремої десантно-штурмової бригади, батальйонів «Київська Русь», «Донбас-Україна» та інших, які проходять реабілітацію в Республіканському центрі лікування та реабілітації наслідків нейротравм (на знімку).

Один із методів лікування для поранених бійців — арт-терапія. На прохання воїнів глава держави підписав їхні картини на згадку про зустріч із хлопцями та подарував різдвяні подарунки, повідомляє прес-служба Президента. Військові також подарували Петру Порошенку одну зі своїх картин на згадку про зустріч.
«Вашими зусиллями ми змінили країну і змінили армію, — сказав Президент. — Те, що ми маємо зараз, — це точно не те, що ми мали в 2014 році, й навіть не те, що було у 2015-му. Ваш досвід є дуже корисним».
«Немає інших перших пріоритетів для держави, ніж воїни і 
ветерани», — додав П. Порошенко, відзначивши, що саме тому вперше за часи незалежності держави було створено Міністерство ветеранів.
Глава держави представив міністра у справах ветеранів Ірину Фріз та підкреслив, що питання допомоги та реабілітації ветеранів нашої війни за незалежність є для нього одним із перших пріоритетів. Президент повідомив про домовленості щодо співпраці з міністерствами ветеранів країн НАТО, зокрема з США, для обміну досвідом.
Петро Порошенко також повідомив, що міжнародна коаліція на підтримку України в безпековій сфері передбачає широкий спектр заходів включно із санкціями, допомогою в підготовці фахівців, постачанні зброї, зокрема і протитанкових ракетних комплексів «Джавелін».
«У 2020 році ЗСУ будуть зорганізовані та здатні діяти повністю за стандартами НАТО відповідно до закону про національну безпеку», — зазначив глава держави під час зустрічі з мешканцями міста Здолбунів на Рівненщині. Він висловив переконання, що шлях України до Євросоюзу та НАТО допоможе забезпечити безпеку українських кордонів і суверенітет. «Наш шлях до миру, але не на умовах капітуляції, яку нам пропонує російська п’ята колона, а на умовах національних інтересів України», —  наголосив Петро Порошенко. Водночас Президент зауважив, що членство в ЄС — це шлях до добробуту.
Петро Порошенко також підкреслив, що українська армія здатна гідно протистояти ворогу і нарощує свою силу — на потреби оборони і безпеки бюджет виділяє суму, що перевищує 5 відсотків ВВП. «Ми інвестуємо частину ресурсів у потужності оборонно-промислового комплексу, відновлюємо роботу конструкторських бюро, створюємо нові робочі місця в ОПК, — сказав глава держави. — Щомісяця українське військо отримує десятки і сотні одиниць нової і модернізованої зброї, техніки, в тому числі літаків і ракет». За його словами, відновлення економічного зростання, яке цьогоріч очікують у межах 3,4 відсотка, стане рекордним за вісім років і є результатом тих реформ, що проводяться.
Президент розповів, що планує відвідати Давос, де зустрінеться з членами Інвестиційної ради — компаніями, які інвестують в Україну. Він переконаний, що експорт до Європейського Союзу невдовзі сягне 50 відсотків і «половина українського експорту забезпечуватиме найбільший ринок світу — ринок ЄС».
Під час спілкування з рівнянами Петро Порошенко не оминув питання духовності, наголосивши, що українська мова є тим важливим чинником, який об’єднує українське суспільство. Президент нагадав, що останнім часом реалізується низка заходів, спрямованих не лише на підтримку української мови, а й на розвиток, виробництво україномовного друкованого, аудіо- та відео-продукту. Зокрема, сформовано цілісну та ефективну політику розвитку української книги, українського кіно, української музики.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).