Шановні друзі!

Сердечно вітаю із 100-річчям створення на Закарпатті Гуцульської Республіки: унікальної держави, що постала на уламках Австро-Угорської імперії й продемонструвала світові, що закарпатці — це українці, а Закарпаття — частина великої України.
Важко переоцінити історичне, політичне та культурне значення Гуцульської Республіки у справі об’єднання українських земель, збагачення досвіду державотворчої боротьби, підняття національної свідомості.
Саме ці події дали поштовх створенню на Закарпатті через двадцять років нової української держави — Карпатської України — й поклали початок поверненню Закарпаття до України. Своєю славою Гуцульська Рахівщина завдячує провідним її діячам — Степану Клочураку, братам Климпушам та Бандусякам, Дмитру Німчуку та Юрію Кабалюку і багатьом іншим.
На жаль, історичні умови не дали шансів на довге існування цього українського державного утворення. 10 вересня 1919 року за Сен-Жерменським договором переможці у Першій світовій війні передали Закарпаття, а з ним і Рахівщину, Чехословаччині...
Довгий омріяний й вистражданий шлях закарпатців до своєї власної української державності увінчався сучасною добою незалежності. Проте нині Україна знову потерпає від ворожих зазіхань, боронячи свої кордони вже на сході країни. Впевнений: ми зуміємо гідно захистити одвічні прагнення українців жити у вільній самостійній Українській державі!
У день славного ювілею бажаю миру і злагоди, мудрості і натхнення, щасливої долі і міцного здоров’я. Хай кожен прийдешній день буде зігрітий добром і теплом, повагою та порозумінням рідних та близьких!
Успіхів і процвітання Рахівщині і Закарпаттю!
Слава Україні!

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ.