Хоч скандал про хакерську атаку спалахнув понад тиждень тому, проте суперечки та дискусії на цю тему не вщухають. Адже 20-річний гімназист із землі Гессен провчив одразу кілька серйозних державних відомств із мільйонними бюджетами: з безпеки у сфері інформаційних технологій, кримінальних справ та охорони Конституції!
Коротко нагадаю: в Інтернеті з’явилися приватні дані сотень німецьких політиків різних рівнів, у тому числі канцлера Ангели Меркель, а також інших особливо важливих персон: діячів культури, акторів, журналістів, музикантів — загалом 994 особи. В мережу потрапили дані їхні паспортів, кредитних карт, листування, адреси електронної пошти, рахунки та ще багато що, не призначене для оприлюднення. Посилання про викрадене були поширені у Твіттері ще наприкінці грудня як «передріздвяний сюрприз», але офіційні установи чомусь «помітили» їх лише наприкінці дня 3 січня.
На пошук невідомого зловмисника (чи зловмисників), котрий, зламавши акаунти в соціальних мережах, викрав, а після цього «злив» приватні дані в Інтернет, було кинуто всі сили спецслужб та відомств, діяльність яких і спрямована на те, аби попереджувати подібні дії. Негайно було заблоковано доступ до оприлюдненої інформації. Адже широкий витік приватних даних політиків та інших публічних осіб — головний біль у ФРН. І хоч як тут намагаються боротися з цим злом, запроваджуючи різноманітні технічні й технологічні новації та засоби застереження, кібератаки повторюються дедалі частіше.
Тож відповідні органи, передусім спецслужби, негайно розпочали розслідування і підняли на ноги всі земельні відомства кримінальної поліції. Адже оперативники спочатку вважали, що йдеться про масштабну хакерську атаку, яку вчинила, можливо, одна із зарубіжних спецслужб. І вже наступного дня зловмисника затримали.
Але якщо досі упіймані хакери були справжніми фахівцями у сфері інформаційних технологій, то останній (поки що!) зловмисник, як з’ясувалося, — 20-річний громадянин ФРН, котрий навчається у гімназії. Оскільки в Німеччині особи такого віку ще підпадають під молодіжне законодавство, то поліція не має права розголошувати будь-які приватні дані про нього — навіть вказувати місце реєстрації. Тож лише відомо, що хлопець мешкає з батьками, і хоча проводить багато часу за комп’ютером, але спеціально цьому ніде не вчився. У поліції він щиро покаявся, сказавши, що вчинив так, бо йому допекли висловлювання деяких політиків і представників шоу-бізу. Він допоміг(!) слідчим вибрати з Інтернету всі нелегально зібрані та оприлюднені ним чужі дані. Після цього, переконавшись, що таку роботу хлопець «провернув» самотужки, його до закінчення слідства відпустили додому.
Чи загрожує юному хакеру покарання? Зазвичай до порушників його віку, за законодавством ФРН, застосовуються виховні заходи, у крайньому разі — попереджувальний арешт на кілька діб. А ось у тому, що його вже взяли «на замітку» фахівці фірм, котрі працюють у галузі ІТ, немає сумнівів. Тож невдовзі хлопець може очікувати цікавих пропозицій щодо майбутнього працевлаштування.
Не менш цікаву інформацію стосовно заходів для профілактики такого роду кіберзлочинів оприлюднив уряд, а глава МВС ФРН Хорст Зеехофер повідомив про вже схвалене Бундестагом рішення збільшити штат відомств, які боротимуться з можливими хакерськими атаками та попереджатимуть їх: на 350 ставок розшириться відомство з безпеки у сфері ІТ, і на 1800 — кримінальних справ, 160 із них — для співробітників, із яких організують новий відділ з боротьби зі злочинністю в Інтернеті.
Крім того, МВС готує законопроект, котрий передбачає створення своєрідної системи раннього попередження таких злочинів, а сфера впливу та відповідальності відомства з безпеки у сфері ІТ буде розширена. Нині ця спецслужба відповідає лише за захист урядових мереж від хакерських атак, а в майбутньому стежитиме за безпекою пересічних користувачів Інтернету. Але повної гарантії такої безпеки правоохоронне відомство ФРН… не обіцяє: її ніколи не буде.
Оце так гімназист: усіх поставив на вуха!

Берлін.