«Мешканці багатоквартирних будинків мають сплачувати за електроенергію для спільних побутових потреб за тарифами для населення. Тобто 1,68 гривні і ні копійкою більше. Адже потреба пересуватися в ліфті або користуватися світлом на сходах — така сама природна побутова потреба, як користування електроплитою або праскою. Тому ціна в обох випадках має бути однакова». Про це народний депутат Вікторія Войціцька (на знімку) («Самопоміч») написала на своїй сторінці у Фейсбуці.

За її словами, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), уже виправила свою помилку, допущену 21 грудня минулого року: «Примітка до постанови НКРЕКП щодо тарифів для технічних потреб повернута. Електрика для ліфтів і освітлення в під’їзді знову буде коштувати не дорожче 1,68 гривні. Так, це перемога. Але ми вимагаємо більшого».
Чинна редакція примітки у постанові НКРЕКП містить далеко не повний перелік спільних побутових потреб мешканців багатоквартирних будинків, наголосила депутат. Так, у переліку відсутнє електрообладнання теплових установок, пожежних сигналізацій, системи вентиляції та багато інших видів обладнання, що забезпечує спільні побутові потреби мешканців багатоквартирного будинку. Всі такі потреби мають бути обов’язково враховані.
«Має бути принцип: уся електроенергія, спожита багатоквартирним будинком для спільних побутових потреб мешканців, має коштувати стільки ж, скільки електроенергія, що споживається у кожній окремій квартирі. Жодних попередніх оплат, жодних лімітів і всього іншого, не притаманного побутовому споживанню, не має бути взагалі», — наголосила В. Войціцька.
Водночас вона зауважила: законодавство дає чітке визначення, що таке побутові потреби мешканців багато-квартирного будинку. Це всі потреби для задоволення умов проживання в певному будинку. Це позиція закону і це позиція спільноти ОСББ.
«Нині мали можливість донести спільну позицію спільноти ОСББ до членів НКРЕКП Олени Антонової і Олександра Фармагея. Дякуємо їм за діалог. Розраховуємо на те, що НКРЕКП почує голоси українців, для яких питання вартості електроенергії принципово важливе. Для цього готові доводити нашу позицію регулятору. Кожен кіловат, спожитий мешканцями багатоповерхівок, має бути оплачений за справедливим, не завищеним тарифом», — переконана Вікторія Войціцька.

Вл. інф.