Учора помер мер польського міста Гданськ Павел Адамович, якого було тяжко поранено в неділю під час кульмінації благодійного концерту.
Коли почалося вечірнє феєрверкове шоу фіналу Великого оркестру святкової допомоги (ВОСД), яке символізує єднання людських сердець, на сцену вискочив нападник і завдав мерові кілька ножових ударів у живіт, після чого не втікав, а ще 40 секунд стрибав по сцені, викрикуючи в мікрофон: «Мене звати Стефан Мілош. Сидів невинний у в’язниці, куди мене запроторила Громадянська платформа (правляча в 2007—2015 роках у Польщі партія, членом якої є мер Гданська. — Ред). За це, власне, загинув Адамович».
Зловмисника було затримано співробітниками охоронної фірми, яка мала забезпечувати порядок на площі, де проходили фінальні заходи ВОСД у Гданську. Ним виявився 27-річний мешканець цього міста з кримінальним минулим, який наприкінці минулого року вийшов із в’язниці, де відбував 5 років і 6 місяців покарання за розбійні напади на банки. За даними поліції, нападник готувався до замаху на мера Гданська скрупульозно. Безперешкодно наблизитися до сцени, а згодом піднятися на неї йому допоміг бейджик із написом «ЗМІ». Правоохоронці встановлюють, чи бейджик потрапив у руки затриманого в результаті крадіжки, чи він представився організаторам заходу журналістом і отримав акредитацію. Ще одним елементом пильної уваги слідчих буде діяльність охоронної фірми.
Після понад 5-годинної операції у Гданському університетському клінічному центрі повідомили, що мер отримав «серйозні поранення серця, діафрагми та органів черевної порожнини», йому перелито близько 20 літрів крові. Лікарі констатували, що «треба чекати і надіятися» Однак учора надійшла сумна звістка.
Замах на мера Гданська засудив прем’єр-міністр Матеуш Моравецький. Міністр внутрішніх справ і адміністрації Йоахим Брудзінський назвав цей напад «актом варварства, якому немає пояснення». 
«Мер Павел Адамович пішов. Перебуваю в горі і молитві спільно з Його найближчими друзями і всіма людьми доброї волі. Я прошу Бога підтримати сім’ю померлого. Ворожість і насильство принесли найбільш трагічний результат і біль. Ми не можемо з цим погодитися», — прокоментував у Твіттері президент Польщі Анджей Дуда.
Голова Європейської Ради Дональд Туск, який закликав молитися за видужання Павела Адамовича, після сумної новини написав у Твіттері, що його хорошого друга, людину солідарності і свободи, європейця було вбито. «Нехай він спочиває з миром», — написав Туск.