Учора в британській Палаті громад, орієнтовно о 21-й годині за київським часом, відбулося голосування щодо угоди з ЄС про вихід зі спільноти (Brexit), запропонованої урядом Терези Мей і узгодженої з Брюсселем. І навіть після 18 місяців переговорів до останнього не можна було спрогнозувати, яким буде результат цього голосування.

Документ критикували і євроскептики, і противники Brexit. Політичні експерти пророкували провал угоди в парламенті. Напередодні голосування Мей застерегла, що в такому разі під загрозою опиниться вихід Великої Британії з ЄС. Провал угоди, за словами прем’єрки, буде «зрадою волі британського народу». 
Нагадаємо: 23 червня 2016 року британці на референдумі проголосували за вихід країни з Євросоюзу. До 29 березня цього року — дати, що є крайнім строком для остаточного «розлучення», залишилося всього 73 дні.
Лейбористи, ліберальні демократи, Демократична юніоністська партія і деякі депутати з Консервативної партії, до якої належить і Мей, виступають проти угоди. Комітет Палати громад з питань Brexit заявляв, що ці домовленості не дають достатньо ясності чи впевненості стосовно майбутнього країни, й описав ситуацію як  «величезний крок у невідомість».
При цьому найбільше число заперечень викликає «захисна угода» стосовно кордонів з Ірландією, яку запропонував ЄС, щоб зберегти прозорий кордон. Вона набуде чинності лише в тому випадку, якщо не буде інших рішень, і передбачає збереження в Північній Ірландії низки правил ЄС, щоб уникнути необхідності перевірок на кордоні. Частина британських депутатів вважають такий план зазіханням ЄС на британський суверенітет.
Шляхом компромісів і напружених переговорів уряд Мей все ж погодив документ із Брюсселем у листопаді минулого року. Угода визначає, що Велика Британія вийде з ЄС в березні 2019 року, однак її мав затвердити британський парламент. Спершу голосування щодо Brexit було заплановано на грудень минулого року, але Мей відклала його, усвідомлюючи, що «зеленого світла» цій угоді британські парламентарії не дадуть, і вона програє. Бажаючи отримати додаткові гарантії від ЄС, прем’єрка намагалася відновити переговори з Брюсселем, однак марно. Було обрано нову дату голосування — 15 січня.
Отож, якщо британські депутати підтримують угоду щодо Brexit, то шлях до остаточного виходу країни з ЄС буде значно простішим. Лондон щонайменше на час перехідного періоду збереже тісний зв’язок з ЄС. У цей час на британській території діятимуть європейські виробничі стандарти та регуляції. Велика Британія може вести переговори про ЗВТ з іншими країнами, але чинності вони набудуть лише з 2021 року. 
В разі, якщо «договір Мей» не буде схвалено, уряд має запропонувати новий план дій протягом 21 дня. Потім парламент має проголосувати за нього протягом семи днів. У такому разі можливі різні варіанти, але найбільш ймовірні п’ять: вихід зі спільноти без договору, нові переговори з ЄС, нові загальні вибори, вотум недовіри уряду, ще один референдум стосовно Brexit.
Аналітики зазначають, що найгірший сценарій із вищеперелічених — вихід без договору. Це призведе до того, що не буде й перехідного періоду з березня 2019 до грудня 2020 року, мета якого — надання компаніям часу для адаптації. Також миттєво між Сполученим Королівством та ЄС буде відновлено митний контроль щодо товарів і тих, хто подорожує. А саме цього варіанта найбільше побоюються в бізнесових колах. Адже він може призвести до падіння курсу фунта, скорочення ВВП і зростання безробіття та інфляції.
Утім, не варто забувати, що існує й інший варіант майбутніх відносин Лондона та Брюсселя — британські політики все ще мають змогу відмовитися  від застосування статті 50 Лісабонської угоди ЄС, яка регулює вихід країни-члена зі складу спільноти. Лондон може ухвалити рішення про тимчасове перебування у складі Євросоюзу. Таке право в них є відповідно до рішення Суду ЄС. Наразі зрозуміло одне — не залежно від результату голосування, сьогодні Євросоюз прокинеться в іншій реальності.