У понеділок у «Державному віснику» Північної Республіки Македонія було опубліковано всі зміни до Конституції, що їх прийняв парламент минулої п’ятниці. Це означає, що всі необхідні процедури пройдено й поправки офіційно набули чинності.
 

На тлі того, що весь демократичний світ вітає рішення парламенту Македонії, МЗС Росії виступило із заявою, у якій зазначається, що перейменування Македонії є продовженням нав’язаного їй ззовні процесу для форсованого втягування Скоп’є до НАТО. І жодного слова про те, що цей процес поклав край багаторічного й недружелюбному спору між Афінами й Скоп’є, а також стане гарантією посилення безпеки в Балканському регіоні.
Але на це звичне бурчання з Москви відреагувало МЗС Греції, назвавши заяву МЗС РФ втручанням у внутрішні справи Греції.
А в Скоп’є, схоже, на реакцію Москви не звернули уваги. «Ми відкрили нову світлу перспективу для всіх громадян країни й зробили це заради наших дітей. Заради мирної й безпечної країни, де македонці, албанці, турки, влахи, серби, роми, боснійці та всі інші етнічні спільноти житимуть кращим і процвітаючим життям. Уряд Республіки Македонія висловлює свою подяку всім громадянам і всім нашим партнерам за велику й значну підтримку під час підписання Преспанського договору, який гарантує майбутнє країни як рівноправного члена НАТО і ЄС», — наголошується у спеціальній Декларації уряду.
Під впливом ейфорії у країні навіть заговорили про необхідність провести дострокові парламентські вибори, які, на думку багатьох, послаблять позиції супротивників договору із Грецією і вступу до НАТО в майбутньому парламенті.
Гарячі голови певною мірою остудив єврокомісар з питань розширення ЄС Йоганнес Ган. Він нагадав, що вирішення спору про нову назву країни не було єдиною умовою початку переговорів з Європейським Союзом про приєднання до нього. І зараз владі Скоп’є необхідно зробити акцент на проведенні реформ, а не на можливих дострокових виборах. І закликав опозиційні сили підключитися до їх проведення, бо в країни «немає багато часу до наступної доповіді Європейської комісії». За його словами, рішення про початок переговорів з ЄС для Македонії не гарантоване, поки не буде проведено ключові реформи в судовій системі, розвідувальних службах і не посилиться боротьба з корупцією. «Країна має використати цей дуже позитивний момент, створений Преспанським договором, для того, щоб уже цього літа було ухвалено рішення про відкриття перших розділів договору про членство в ЄС до кінця року. Очікуємо, що всі політичні сили, включаючи й основну опозиційну партію, підтримають цей процес», — заявив єврокомісар Йоганнес Ган.