Вадим ІВЧЕНКО, фракція «Батьківщина»:
— «Батьківщина» хотіла би виступити із заявою щодо замаху на вбивство депутата міської ради Кривого Рогу Дніпропетровської області Вадима Мірзояна. Злочин відносно Мірзояна скоєно з особливою жорстокістю. Нападники завдавали йому удари, небезпечні для життя з усією рішучістю та динамічністю, чітко розуміючи локалізацію і механізм нанесених поранень. А саме: удари ногами у життєво важливі органи — обличчя, голову, тулуб. Використовували при цьому заздалегідь заготовлений предмет — металеву трубу. Застосували газовий балончик із рідиною, яка у своєму складі містить екстракт натурального перцю. Результатом протиправних дій стало отримання нашим депутатом забиття головного мозку, порушення цілісності черепа, перелом лобкової кістки, переломи кінцівок та розтрощення суглобів... За цим фактом було відкрито провадження. Ми вважаємо це політично вмотивованим злочином проти члена партії «Батьківщина»... Я вимагаю організувати всебічне об’єктивне розслідування і притягнути винних до відповідальності згідно з чинним законодавством, та надати нам інформацію про хід розслідування...
Артур ГЕРАСИМОВ, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— Фракція партії «Блок Петра Порошенка» щиро вітає всіх з новорічними та різдвяними святами. Нині минає перший місяць з дня проведення Об’єднавчого Собору та створення єдиної Православної Церкви України. Цей день об’єднана українська церква зустрічає вже у статусі Автокефальної та рівної серед інших православних церков. Об’єднавчий Собор Православної Церкви України 15 грудня та вручення Томосу від Константинопольської церкви-матері шостого січня ознаменували проголошення духовної незалежності українського народу. Ці дати посядуть особливе місце в національній історії, поряд із проголошенням державної незалежності 1991 року. Крім створення незалежної церкви, 2018 рік запам’ятається й іншими визначними досягненнями. Парламент продовжив зміцнювати обороноздатність країни, підтримавши законопроекти Президента про нацбезпеку та реінтеграцію Донбасу. Ми продовжили зміцнювати нашу армію. Україна підтвердила обраний шлях на вступ до НАТО та ЄС...
Віктор БОНДАР, група «Партія «Відродження»:
— Ми пропонуємо повернутися до глобальних питань, які Верховна Рада обіцяла п’ять років вирішити. Йдеться про новий закон про вибори. Ми пропонуємо не лише змінити виборчу систему, а й скоротити кількість депутатів у парламенті. Для цього є політична воля. Багато кандидатів у Президенти обіцяли це зробити. Думаю, люди би схвально поставились до того, якби у парламенті залишилось 150—200 народних депутатів. Потрібно також проголосувати закон про імпічмент Президента, зняти депутатську недоторканність... Окремим блоком мають стояти питання економічного відродження України та енергетичної незалежності...
Олександр ВІЛКУЛ, фракція «Опозиційний блок»:
— Команда Президента пишається, що розіслала людям листівки з привітанням за підписом Порошенка та міських голів. Але найголовніше, так зване привітання від влади, яке справді відчули люди, — це платіжки за комуналку (демонструє стос платіжок. — Ред.). Я їх отримав під час зустрічей з виборцями, які проводжу по всій країні. Нині країна переживає найскладніший період. П’ять років триває війна, гинуть українці — військові та мирні громадяни. Війна руйнує економіку, з початку війни вона зменшилась більш як на третину. Прямі економічні втрати вимірюються сотнями мільярдів гривень.
Валерій ПИСАРЕНКО, група «Відродження»:
— Проблема трудової міграції стане для України бомбою сповільненої дії. Вона дає про себе знати вже нині, а в недалекому майбутньому спричинить кризу нечуваних масштабів. Ми втрачаємо найкращих професіоналів найвищого ґатунку — від простого робочого до кардіохірурга, від студента коледжу до ай-тішника світового рівня. За даними Мінсоцполітики, за кордоном працюють від семи до дев’яти мільйонів українців. Ця проблема не є лише нашою, вона не існує сама по собі й не взялася нізвідки. Це лакмусовий папірець на глибокі проблеми — нездатність влади створити гідні умови праці та достойні умови життя. Тож чиновники мають вже сьогодні вжити негайних та радикальних заходів для подолання цієї проблеми. Ми подали всі наші пропозиції Кабінету Міністрів і зареєстрували відповідні законопроекти в парламенті.
Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:
— Прес-секретар В. Путіна сказав, якої влади хочуть росіяни в Україні. Їм потрібно, щоб перемогли зрадники та колаборанти. Нібито тоді закінчиться війна, а Крим у Кремлі взагалі хочуть винести за дужки. Тобто лише після здачі Криму Москва готова буде поговорити з нашими зрадниками про капітуляцію, записану в Мінських угодах. Наша відповідь: «Такого не буде»! Ми здатні до мобілізації. Минулих виборів державницькі реформаторські сили здобули конституційну більшість у парламенті. Певен, що в 2019 році буде так само. Такі політики, яких хоче Кремль, могли б прийти до влади тільки в результаті втручання у вибори. Але ми цього не допустимо. Вимагаємо створити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради для розслідування фактів втручання у вибори з боку Росії, та громадян України, з нею пов’язаних. Вона має вже розслідувати джерела фінансування пропутінських ЗМІ.
Олег ЛЯШКО, фракція «Радикальна партія»:
— Свіжий звіт МВФ з приводу України займає 111 сторінок із додатками. Фактично, це пакт про зовнішнє управління українською економікою -чіткий план як не дати Україні фінансово впасти і не дати шансу економічно піднятися. Саме керівництво МВФ визнає, що рівень зростання не дозволить рівню життя наших співвітчизників наздогнати сусідні країни. Наша влада зобов’язується з травня ще підняти ціни на газ на 20 відсотків, не встановлювати податкових стимулів для розвитку національного виробництва, розпродати державні підприємства тощо. Згідно з цим документом, закупівля лікарських медикаментів і далі проводитиметься міжнародними організаціями, а створення пенсійної системи другого рівня нам радять заморозити. Наш народ заслуговує нових робочих місць, відновлення промисловості, розвитку економіки. Саме такий план ми пропонуємо Україні.
Олег БЕРЕЗЮК, фракція «Самопоміч»:
— Президент користується гаслом батьків революції сторічної давності — «Геть від Москви». Але коли Хвильовий і його соратники казали ці слова, вони точно не думали торгувати з Москвою. А теперішня влада збільшує закупівлю російських товарів. Нині з Росії до нас приходить на 38 відсотків більше добрив, на 43 відсотки більше шкіряних виробів, на 50 відсотків більше цинку і виробів з нього... Ось чому гуцули та інші селяни не мають куди продати шкіри з овець та корів. Прикриваючись святим, поліція на дорогах займається рейдерством, податкова скаженіє, збираючи гроші на вибори... Нині держава вступила у важкий період передвиборних перегонів і йде боротьба між олігархами та людьми. Кандидат А. Садовий пропонує план подолання олігархату, модернізації країни, повернення беззаперечної довіри до влади.