Погоджувальна рада

Нинішній пленарний тиждень у Верховній Раді є першим у новому році й останнім упродовж дев’ятої сесії парламенту восьмого скликання. Нова, десята, парламентська сесія розпочнеться 5 лютого. Народні депутати зосередять свою увагу на розгляді соціальних та економічних законопроектів. Резонансним також є законопроект, що врегульовує юридичні механізми переходу релігійних православних громад до Православної Церкви України.

На передньому плані: Ірина Луценко, Олександр Вілкул, Олег Ляшко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua

На початку погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів Голова Верховної Ради України Андрій Парубій привітав православних вірян із наданням Томосу про автокефалію Православній Церкві України. Глава парламенту зауважив, що це — «без перебільшення: історична подія», нагадавши, що свою роль у цьому історичному рішенні відіграла і Верховна Рада. Андрій Парубій наголосив, що завдання парламенту — долучитися до того, щоби процес переходу релігійних громад Російської Православної Церкви до Православної Церкви України був не конфліктним, а юридично грамотним. Водночас, на його думку, зареєстрований у парламенті законопроект № 4128 про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (щодо порядку зміни релігійними громадами підлеглості) ще не є досконалим. Тож глава парламенту звернувся до профільного комітету з проханням доопрацювати законопроект відповідно до європейських стандартів, щоб забезпечити максимально демократичний європейський принцип переходу релігійних громад відповідно до рекомендацій і рішень Європейського суду з прав людини. «Я переконаний, що нова редакція законопроекту відповідатиме найкращим демократичним стандартам, а також в повній мірі допоможе реалізації прав віруючих та забезпечення свободи совісті», — підкреслив Андрій Парубій.
До того ж Голова Верховної Ради наголосив: «Це питання не тільки релігійне, а й питання національної безпеки». За словами А. Парубія, якщо в середу профільний комітет доопрацює проект закону, парламент зможе розглянути його у четвер, 17 січня.
Порядок денний нинішнього пленарного тижня буде насиченим. У ньому — блок соціальних законопроектів, на середу традиційно заплановано питання ратифікації, а також законопроект про соціальні послуги, до якого надійшло понад 500 поправок. На розгляд парламенту в четвер винесено блоки питань аграрної політики, інформатизації і паливно-енергетичного комплексу.
Під час виступів від фракцій лідер фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов зацитував статтю з впливового англомовного видання The Economist, в якій ідеться про начебто підтримку керівництвом РФ одного з кандидатів у Президенти України: «Ще більше ускладнює ситуацію з виборами Президента України те, що у виборах візьмуть участь не тільки українці. Владіміра Путіна найбільше влаштує Тимошенко. Він уже мав із нею справу раніше й вбачає в ній однодумця — цинічну популістку, готову до будь-яких угод».
Політик наголосив, що 2019 рік стане настільки ж вирішальним для збереження України, як і 2014-й. «Найближчі вибори — не просто політична баталія між опонентами, а справжня битва двох світоглядів — західної демократії з російським імперіалізмом», — сказав А. Герасимов і запросив Юлію Тимошенко на відкриті дебати кандидатів у президенти та з лідерами інших депутатських фракцій.
Першочерговими політичними питаннями фракція БПП вважає сприяння якомога швидшому поверненню військовополонених моряків та інших політичних бранців Кремля, остаточне ухвалення змін до Конституції щодо членства в НАТО і ЄС, розгляд законопроекту щодо вільної та демократичної процедури переходу православних парафій до ПЦУ.
Фракція «Народний фронт» запропонувала створити у Верховній Раді Тимчасову слідчу комісію щодо розслідування втручання у вибори в Україні з боку Росії та пов’язаних з нею українських громадян. «Ця комісія, зокрема, має розслідувати джерела фінансування пропутінських ЗМІ, — заявив лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак. — Йдеться про телеканали, які називаються українськими, але неприховано працюють на капітуляцію перед Росією, обливають брудом українських військових, відбілюють терористів. Звісно, ТСК не обмежиться ані Медведчуком, ані фірмами його прикажчиків. Проте «переговорник Путіна» має бути пріоритетом парламентської ТСК». М. Бурбак закликав голів інших фракцій підтримати проект постанови про ТСК, який вноситься «Народним фронтом», і надати своїх кандидатів до складу комісії. За його словами, на сьогодні свою кандидатуру подала лише одна фракція. Парламентарій також звернувся з вимогою до СБУ і ГПУ надати правову оцінку «стосункам» Віктора Медведчука із РФ як країною-агресором.
Олександр Вілкул (фракція Опозиційного блоку) закликав розглянути в парламенті законопроекти, спрямовані на зниження тарифів на житлово-комунальні послуги та скасування монетизації пільг, підтримку промисловості, зниження цін і повернення державного контролю за цінами на основні товари, припинення війни і загибелі людей на Донбасі, а також заслухати звіт керівника НАК «Нафтогаз України» і звіт про виконання Указу Президента про запровадження в Україні у грудні 2018 року воєнного стану. Фракція Опоблоку також наполягає на розгляді законопроекту про заборону релігійного рейдерства.
Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко продемонстрував колегам-депутатам звіт МВФ, закликавши його оприлюднити в Україні. О. Ляшко заявив, що цей звіт є фактично пактом про зовнішнє керівництво Україною. «Фактично — це план заморозки української економіки», — стверджував лідер радикалів. 
Співголова ДГ «Відродження» Віктор Бондар закликав парламент прийняти постанову про скасування рішення про зростання тарифів на газ та житлово-комунальні послуги, заслухати звіт НАК «Нафтогаз України» і проведення аудиту компанії. За словами політика, через зростання тарифів шалені надприбутки, до трьох мільярдів доларів на рік, осідають на рахунках офшорних компаній. «Натомість коло людей, які мають право на отримання субсидії, дедалі більше звужується, і ця тенденція триватиме і надалі за вимогою МВФ», — стверджував депутат. ДГ «Відродження» запропонувала викликати до Верховної Ради всіх міністрів, щоб прозвітувати за свою роботу та витрачені кошти, і приймати у сесійній залі рішення по кожному міністру.
Євген Рибчинський (ДГ «Воля народу») наголосив на потребі знизити податки у державі, запровадити для стартапів податкові канікули на декілька років, а нинішнього пленарного тижня ухвалити у другому читанні законопроект про функціонування української мови. На думку депутата, розроблений законопроект є максимально компромісним.
Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк розповів, що скасування нічних тарифів на освітлення призводить до того, що в містах уночі вимикають світло та переходять на погодинну подачу води. Нещодавно багато шкіл та інших бюджетних організацій перейшли на новітнє енергозберігаюче обладнання і вмикали опалення вночі, а тепер їхні витрати значно збільшаться.
Андрій Кожем’якін (фракція «Батьківщина») нагадав, що в парламенті зареєстрована Постанова про скасування рішення про зростання тарифів, підписана керівниками шести депутатських фракцій і груп, закликавши проголосувати за неї. Фракція також зажадала заслухати звіт про запровадження воєнного стану, чи було виправданим таке рішення, що було зроблено для звільнення українських заручників із кремлівського полону.
Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко закликала парламент у четвер розглянути сім законопроектів, що законодавчо регулюють статус військовополонених. І звернулася до політиків, які братимуть участь у президентських виборах, — оформити на цей час відпустку і не використовувати посаду народного депутата у власній виборчій кампанії. Політик також звернулася до кандидатів у Президенти України з вимогою не принижувати Українську Православну Церкву.
Представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко закликала розпочати наступну, десяту, сесію парламенту із голосування за внесення змін до Конституції в частині закріплення стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС і НАТО, а також про перейменування Дніпропетровської області. «Президент закликає парламент виконати своє домашнє завдання», — наголосила І. Луценко. Парламентарій розповіла про участь української парламентської делегації в Міжпарламентській раді Україна-НАТО, яка відбулася у Брюсселі 10 січня. За словами І. Луценко, європарламентарії похвалили Україну за схвалення багатьох законів, які наближають нашу державу до стандартів НАТО, зокрема, за прийняття Верховною Радою Закону «Про національну безпеку України» у авторстві Президента України. «Нас закликали продовжувати рухатись, приймати закони, які наближають нас до стандартів НАТО», — зауважила Луценко.
Перший віце-прем’єр-міністр — Міністр економічного розвитку та торгівлі Степан Кубів поінформував, що Президент України підписав Закон «Про середньострокове планування», і наголосив, що це питання має системні переваги. «По-перше, — публічні правила гри і публічні фінанси, бюджетне управління ми робимо разом із Верховною Радою», — сказав С. Кубів, зауваживши, що цього року вперше проводитиметься середньострокове планування у показниках розвитку нашої держави і економіки.
Під час виступів від комітетів, зокрема, голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна запропонувала щотижня розглядати податкові законопроекти, а нинішнього тижня схвалити законопроект про митний тариф України. Перший заступник голови Комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Михайло Довбенко нагадав, що голова НБУ має виступити із доповіддю на пленарному засіданні Верховної Ради, повідомивши, що голова НБУ Яків Смолій у листі до парламентського комітету заявив про свою готовність виступити у парламенті. Голова Комітету з питань промполітики та підприємництва Віктор Галасюк розповів, що до комітету надходять численні звернення від українських підприємців та виробників про тиск на них з боку перевіряльників, та закликав схвалити три законопроекти, які мають зняти цей штучний тиск.
Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Григорій Немиря наполягав розглянути законопроекти, спрямовані на захист прав вимушених переселенців, а уряд — створити комісію та реєстр щодо зниклих безвісти. Голова Комітету з питань нацбезпеки та оборони Сергій Пашинський вкотре наголосив на потребі схвалити законопроект, який дасть змогу Міноборони закуповувати озброєння та військову техніку за прямими договорами.