У разі виходу Великої Британії з ЄС без угоди найбільше програє сам Лондон. Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон після голосування британської Палати громад, яка у вівторок ввечері не підтримала угоду уряду щодо виходу з ЄС. Проти проголосували 432 депутати, за — всього 202. Для затвердження необхідно було 318 голосів. Лідери ЄС висловили жаль з приводу провалу угоди про Brexit і вимагають від уряду Великої Британії негайних пояснень подальших намірів.

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що результат голосування збільшив ризик хаотичного виходу країни ізі спільноти.
Учора головний переговірник ЄС щодо Brexit Мішель Барньє заявив, що ЄС готовий обговорити новий варіант угоди про Brexit за умови, що Лондон змінить свої ключові вимоги, повідомляє Reuters. У свою чергу прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте попередив: для укладення угоди з ЄС лишається дедалі менше часу, тому «час британцям чітко сказати, чого вони хочуть».
Проти угоди з ЄС проголосували лейбористи, ліберальні демократи, Демократична юніоністська партія, і навіть консерватори — однопартійці прем’єрки Терези Мей. Усі вони незадоволені низкою умов, зокрема щодо ірландського кордону. Противники Brexit вважають, що обмежені в часі особливі умови на рубежі між британською Північною Ірландією і членом ЄС Ірландією набудуть постійного характеру та заважатимуть укладенню нових угод про вільну торгівлю. Тому реакція уряду Ірландії після голосування британських парламентаріїв була миттєва — вони повідомили, що наступного місяця планують прийняти великий пакет законів, покликаний впоратися з наслідками можливого виходу Великої Британії з ЄС без угоди, повідомляє Reuters. Цей процес буде підкріплено пакетом із 17 законопроектів, які за потреби віце-прем’єр Ірландії Саймон Ковні внесе в парламент у лютому. «Ми не хочемо цього робити, звісно, ніхто не хоче Brexit без угоди, і всі будуть працювати, щоб уникнути цього, але ми також повинні забезпечити, щоб Ірландія зробила все для захисту себе і своїх громадян» — заявив Ковні. Утім, плани підготовки ірландського уряду не стосуються ключового для країни питання: у який спосіб Ірландія зможе захистити спільний ринок без фізичного запровадження прикордонної інфраструктури на кордоні з Північною  Ірландією.
Та повертаючись до британського уряду — там до п’ятниці мають представити план подальших дій стосовно відносин з ЄС. Окрім виходу країни зі спільноти без угоди або ж початку нових переговорів з Брюсселем, інші найбільш вірогідні сценарії — відставка уряду, дострокові вибори, повторний референдум.
Учора з ініціативи лейбористів відбулося голосування за недовіру уряду Терези Мей, результат якого на момент верстки номера відомо не було. В разі підтримки вотуму недовіри парламент матиме два тижні, щоб сформувати новий уряд. Якщо цього не станеться, у Великій Британії буде оголошено нові парламентські вибори.
Інший варіант — британські політики все ще мають змогу відмовитися  від застосування статті 50 Лісабонської угоди ЄС, яка регулює вихід країни-члена зі спільноти. Саме це і пропонують наразі шотландські націоналісти. «Слід призупинити дію статті 50, висунути це питання на народне голосування», — заявив лідер Шотландської національної партії  Іан Блекфорд, закликавши, таким чином, провести ще один референдум, повідомляє ВВС.
Тим часом Reuters інформує, що британські законодавці уже готують законопроект, який має відкласти дію статті 50 Договору про ЄС. Адже вже зараз зрозуміло, що вийти зі складу спільноти до 29 березня (день, що є крайнім строком для остаточного «розлучення») Лондон не зможе.