Посол України в Болгарії Віталій Москаленко в ефірі болгарського телеканала «ТВ Європа» звернувся із закликом до офіційної влади країни не дозволяти захід до порту Бургас російського судна BEST-1. Він заявив, що в протилежному разі це означатиме одне — країна ЄС, якою є Болгарія, не підтримує скоординовані санкції Євросоюзу проти Росії.
Посол повідомив телеглядачам, що планує провести кілька зустрічей у МЗС і парламенті, щоб прокоментувати цю ситуацію і пояснити позицію України. «Ми наполягатимемо на тому, щоб російські судна, котрі йдуть із Криму, не пускали в болгарські води. Це не перший випадок подібних провокацій з боку Кремля. Подібні дії не тільки не припиняються, а й збільшуються. Моє завдання — надати всю інформацію з цього питання МЗС. Потім я поінформую ЗМІ про результати. Ми гостро зацікавлені в публічності в цьому питанні, яке стосується дотримання санкцій», — пояснив він.
У передачі «Вільна зона з Георгієм Корітаровим» Віталій Москаленко висловив тривогу в зв’язку з тим, що в Чорному морі останніми місяцями спостерігається різке порушення балансу озброєння. Росія стягує сюди свої військово-морські сили, що порушує існуючий паритет. За його словами, Москва з кожним своїм провокаційним кроком перевіряє реакцію Альянсу на них. 
І тут послаблень не має бути, тому НАТО повинне вживати активніших дій у відповідь на всі провокації Росії.