Історичний трилер про Голодомор «Гарет Джонс» польської режисерки Агнешки Голланд увійшов в основну конкурсну програму міжнародного кінофестивалю Берлінале, котрий цього року відбуватиметься 7--17 лютого в столиці Німеччини. Стрічка є спільним виробництвом Польщі (Film Produkcja), України (Kinorob) та Великої Британії (Boy Jones Films).

 

Головний герой картини -- британський журналіст Гарет Джонс, котрий у 30-ті роки минулого століття працював у Москві, де познайомився з колегою Адою Брукс. Дівчина відкриває йому правду про жорстокість радянського режиму. Так Гарет дізнається про масові репресії і Голодомор в Україні. Усупереч небезпеці та жорсткій цензурі, неможливості дізнатися правду про цю трагедію українського народу, він усе-таки здійснює власне розслідування.

 

Фільм ґрунтується на реальних подіях. Гарет Джонс у своїх нарисах критично писав про СРСР, одним із перших звинувативши Москву в причетності до організації голоду в Україні та інших регіонах Союзу.

 

Зйомки відбувалися у Києві та Київській області, а також у Польщі та Шотландії. Частина московських сцен знімалася у Харкові. Роль Гарета Джонса виконав відомий британський актор Джеймс Нортон. Також у фільмі задіяні Ванесса Кірбі та Петер Сарсгаард. Росіян зіграли польські актори Михалина Ольшанська, Беата Позняк, Кшиштоф Печинськи.

 

Фільм знято за підтримки Державної агенції України з питань кіно. Бюджет стрічки -- 262 млн грн, частка Держкіно в них становить 26 млн грн.

 

Українська прем’єра картини планована на осінь.

 

У деяких ЗМІ вже з’явилася інформація, що в Україні розпочалася піар-компанія особистості Гарета Джонса. В її рамках у Києві вже відбулася виставка, присвячена журналісту, ініціюється перейменування однієї зі столичних вулиць, а невдовзі йому має бути встановлений пам’ятник.

 

Наталія ПИСАНСЬКА.

 

Берлін.