На Луганщині зі спільною робочою поїздкою побували міністр закордонних справ України Павло Клімкін і міністр закордонних та європейських справ Словацької Республіки, діючий голова ОБСЄ Мірослав Лайчак. Насамперед вони відвідали КПВВ «Станиця Луганська», де ознайомились із роботою контрольного пункту та безпековою ситуацією на лінії розмежування. Гості оглянули обладнання робочих місць співробітників прикордонної та фіскальної служб України, ДСНС, а також спеціально облаштовані для громадян модулі відпочинку.

 

На знімку: представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні цікавляться умовами роботи державних служб.

«Нам було важливо, щоб міністр закордонних та європейських справ Словацької Республіки, діючий голова ОБСЄ у 2019 році Мірослав Лайчак більш детально ознайомився із ситуацією на Луганщині, зокрема, поблизу лінії розмежування. Це має допомогти у подальшій співпраці», — підкреслив Павло Клімкін під час зустрічі з представниками ЗМІ. За його словами, вже є напра-
цьований пакет пропозицій з цього приводу, які Україна має реалізувати під час головування Словаччини в ОБСЄ. Зокрема, йдеться про технічне та кадрове посилення Спеціальної моніторингової місії. Їй потрібні нові відеокамери та дрони, які, на жаль, постійно збивають. «Кожний такий випадок має бути не тільки засудженим, а й призводити до нових заходів тиску на РФ, — вважає Павло Клімкін. — Нам важливо, щоб СММ 
ОБСЄ мала доступ до всієї території окупованого Донбасу і тієї ділянки кордону, яку ми поки що не контролюємо».
Після відвідування делегацією КПВВ «Станиця Луганська» в Сєвєродонецьку відбулася зустріч з керівництвом області. Серед проблем, на яких зосередив увагу виконувач обов’язків голови обласної державної адміністрації — керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Філь, відсутність автомобільного перетину лінії розмежування, вирішення енергетичних питань та екологічна небезпека, пов’язана з підтопленням шахт, розташованих на тимчасово окупованій території.
«Відповідно до домовленостей, досягнутих на засіданні Тристоронньої контактної групи у Мінську, мав бути відкритий пункт пропуску у Золотому, і ми зі свого боку його обладнали, але він досі не працює, бо зворотні дії повністю відсутні», — наголосив він.
Голова ОБСЄ Мірослав Лайчак у свою чергу подякував за можливість відвідування Станиці Луганської. На його думку, особисте ознайомлення з безпековою ситуацією на лінії розмежування допоможе у вирішенні багатьох питань.
Павло Клімкін, Мірослав Лайчак і Сергій Філь також взяли участь у передачі гуманітарної допомоги від Словаччини Луганській обласній клінічній лікарні. Це — дизельні генератори, електро-обігрівачі, намети, спальні мішки, ковдри, освітлювальні комплекти, дитячі конструктори, одяг, взуття, розкладні ліжка та матраци. Гуманітарний вантаж надано благодійним фондом «Міжнародна асоціація підтримки України».  Поважні гості також відвідали відділення лікарні, які оснащені обладнанням і технікою, надісланими словацькими партнерами.

Павло ВОРОНЦОВ.
Фото прес-служби Луганської ОДА-облВЦА.

Луганська область.