Рідко коли на презентацію видання приходить так багато митців, літераторів, учених, журналістів, як на презентацію книжки-альбому про закарпатського художника-авангардиста Павла Бедзіра.
Автор, мистецтвознавець Михайло Сирохман, назвав її просто — «Павло Бедзір». У цьому імені Сирохман зосередив усе те цінне, що взяв для себе протягом тридцятилітнього спілкування з відомим художником, філософом, авангардистом-шістдесятником Павлом Бедзіром. Митець був знаковою фігурою для Ужгорода та Закарпаття в часи тоталітаризму й брежнєвського застою. Навколо нього гуртувалася плеяда молодих, які хотіли глибше пізнати світове мистецтво, — в ті застійні роки, коли у нас дозволялося лише «причесане й підлаковане». Сам П. Бедзір, за словами автора книги, «щедро віддавав, що мав. Його цікавило насамперед духовне начало, а не матеріальні речі». В 2013 році оригінальна виставка картин Бедзіра в ужгородській галереї «Ілько» сколихнула мистецьке середовище — відтоді настає його час. А втім, молоді покоління не знають про художника майже нічого.
Художник Павло Ковач, один із учнів П. Бедзіра, збирає у своїй майстерні речі митця і хотів би зорганізувати його музей.
Поділився спогадами про митця й голова обласного осередку Національної спілки художників України Борис Кузьма.
Коронна фраза П. Бедзіра — «вірити в себе». Його творчість — життєстверджуюча й оптимістична.
Книжка побачила світ у рамках обласної програми підтримки видання творів закарпатських авторів. Заступник голови ОДА Ярослав Галас на презентації сказав, що програма підтримки місцевих авторів — одна з кращих серед тих, що реалізовується в області. Минулого року видано 17 книжок, на що у бюджеті області було закладено 900 тисяч гривень.