Верховна Рада прийняла Закон № 9122 про внесення змін до законодавства щодо здійснення закупівлі продукції, робіт і послуг оборонного призначення за імпортом. Це дасть змогу Міністерству оборони стати прямим імпортером озброєнь та іншої військової продукції. За відповідне рішення проголосували 236 народних депутатів.

Прийнятим законом передбачається, що державні замовники з оборонного замовлення тепер є суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності та суб’єктами здійснення міжнародних передач товарів військового призначення. Як подають новинні агенції, «тепер можливості замовників з держоборонзамовлення розширюються, також це дасть змогу зменшити витрати на закупівлю продукції, робіт і послуг оборонного призначення за імпортом».
У розмові з військовим аналітиком Сергієм Згурцем, яку той виклав на своїй сторінці у Фейсбуці, високопосадовець оборонного відомства так прокоментував реалізацію цього закону Міноборони: «Відпрацьовані положення і пропозиції, які подані на затвердження міністра оборони. Ідеться про утворення спеціального управління або підрозділу, на яке буде покладено виконання цього специфічного завдання. Ми розуміємо, що йдеться про унікальних фахівців, які повинні добре знати англійську мову, володіти навичками і знанням щодо роботи на міжнародних ринках, відчувати кон’юнктуру ринку щодо того чи іншого товару, мати досвід укладання міжнародних контрактів, розуміти питання логістики, страхування тощо. Тож для формування такої структури, наповнення її фаховим персоналом та набуття спроможностей щодо виконання завдань за призначенням, звісно, буде потрібен певний час. Тож на цей перехідний період закупівля озброєнь та військової техніки відбуватиметься двома каналами. Перший — це безпосередньо через спецекспортерів, як це було до сьогодні. Другий — через відповідні агентства країн НАТО або за процедурами програми FMS, якщо йдеться про Сполучені Штати Америки».