Нещодавно Центр «СІВІТАС» у партнерстві з Центром «Ейдос» здійснили моніторинг того, як у Рівненській області карають за зловживання під час тендерів. Як виявилося, майже ніяк. Моніторинг охоплював 2017-й та 2018 роки. Основним джерелом статистичних даних слугували звіти Державної аудиторської служби України.

За результатами аналізу ми встановили, що у 2017 році лише 12 випадків виявлених порушень на Рівненщині передали до суду. При цьому із цих дванадцяти справ про порушення під час закупівель дев’ять так і не завершилися притягненням до відповідальності ймовірних порушників. Серед них — дві справи повернуто на доопрацювання Рівненському районному суду Рівненської області; звільнено від відповідальності за малозначністю порушення — Рівненський міський суд (одна справа) та Кузнецовський міський суд (чотири справи); закрито дві справи у зв’язку із закінченням строків — Рівненський районний суд. Рівненський міський суд покарав штрафами лише двох порушників.
У 2018 році майже нічого не змінилося. До судів Рівненщини потрапило 13 справ, пов’язаних із порушеннями під час тендерів. Ситуація з їх розглядом така: звільнено від відповідальності за малозначністю Млинівським районним судом (дві справи), Гощанським (шість справ), Острозьким (дві справи); закрито у зв’язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення Сарненським районним судом одну справу; накладено штраф у розмірі 11900 гривень Дубенським міськрайонним судом за двома справами.
Можливо, причина в тому, що на Рівненщині закупівлі відбуваються ідеально? Ми вирішили перевірити цю гіпотезу. Для цього використали іншу статистику — кількість скарг, які учасники тендерів подавали до процедур закупівель у 2017-му та 2018 роках. У 2017-му із 61 поданої скарги задовольнили 27, у 2018 році — із 74 задовольнили 32 скарги. Це при тому, що не всі учасники тендерів наважуються подавати офіційні скарги, бо не вірять, що відреагують на зловживання.

Петро ДОЛГАНОВ, 
експерт з питань публічних закупівель Громадської організації «Центр суспільних дій «СІВІТАС» (Рівне).