Звечора, у переддень Богоявлення, у церквах по всій Україні урочисто озвалися дзвони, ознаменовуючи прихід одного з найсвітліших християнських свят — Хрещення Ісуса Христа. Після всенощної, вже перед світанком, у храмах розпочалося освячення води, яке сьогодні, 19 січня, триватиме весь день. Подекуди, у волинських, прикарпатських, полтавських селах, із самісінького ранку процесії людей вирушають на річку, де чоловіки заздалегідь вирубують у кризі великого хреста. Поруч вони встановлюють престол, вівтар з криги, з якого священик здійснює службу Божу. Після відправи він, освячуючи воду, тричі занурює в ополонку хрест та прихиляє до води запалену свічку. Кульмінація врочистої церемонії — окроплення всіх присутніх святою водицею, привітання люду з величним днем.

 

Водохреща. Київ, Гідропарк.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).

Водохреще, або Йордан — завершальне свято Різдвяно-новорічного циклу, наповнене таємничістю і великою радістю Богоявлення. Із цим святом пов’язане хрещення в ріці Йордан Ісуса Христа Іоанном Хрестителем. Як розповідає Біблія, під час хрещення на Ісуса Христа з неба у вигляді голуба зійшов Святий Дух і пролунав голос Божий, тому свято і називається Богоявлення.
— Хрещення — дуже важлива подія у житті кожної людини. Вона немовби знову народжується на світ. Людська душа отримує від Бога благодать, силу творити добро і стає ближчою до Бога. Після хрещення в людини починається нове життя. Бог допомагає їй у всіх добрих справах. А ми самі також намагаємось творити добро, виконувати Божі заповіді, — каже отець Ігнатій.
На Йордан не лише люди, а й вода отримує благодать, очищається і очищає, стає цілющою. Освячена чи набрана з криниці на Водохреще вода не псується і може простояти і рік, і два. І це не міф, а науково підтверджений факт. Феноменально, але в ніч з 18 на 19 січня в структурі води відбуваються зміни. Науковці кажуть, що найпотужніші метаморфози фіксують саме з 24 години на 19 січня. З цього моменту енергетика води значно зростає, особливих якостей вона набуває і під час молитви. Ці властивості притаманні будь-якій воді на Землі, набраній 19 січня. Тож чимало людей на Водохреща, незважаючи на холод і морози, пірнають в ополонку, аби набратися сил та здоров’я на весь наступний рік. 
Тож, як кажуть у народі:

«З Йорданською святою 
водою!
Щоб Ісус, що охрестився,
завжди в потребі 
заступився.
За весь ваш рід 
і за родину,
за нашу неньку Україну.
Щоб гості з’їхались 
бажані.
Христос хрестився 
у Йордані!»

Зі святом Водохреща в українців пов’язано багато прикмет та традицій. Освячену воду господарі в селах додають у криницю, щоб та завжди була чистою і здоровою, нею окропляють дім і сад, город, домашніх тварин і птицю. Колись після Хрещення хлопці та дівчата збиралися на вечорниці, придивлялися одне до одного, вибирали пару. До Великого посту тривав сезон весіль. А серед прикмет побутували такі: великий сніг у цей день віщує хороший урожай. Ясний день навпаки обіцяв неврожайний рік і посушливе літо. Якщо на Водохреща дерева вкриті інеєм, навесні намагалися сіяти озиму пшеницю в цей самий день тижня — тоді врожай буде багатим. Якщо в ніч на Водохреща місяць був у повні, то очікували повінь навесні. А ще вважається, що людину, яка охрестилася на Йордан, щастя не полишатиме все життя.