На підставі подання президента Республіки Польща Анджея Дуди Конституційний суд країни визнав неконституційними положення закону «Про Інститут національної пам’яті», що містять поняття «українські націоналісти» і «Східна Малопольща», оскільки законодавець не дав чіткого визначення цих понять. Справа розглядалася в закритому засіданні в п’ятиособовому складі суддів на чолі з головою КС Юлією Пшилембською.
 

«КС постановив, що положення, поставлені під сумнів, суперечать базованому на ст. 2 Конституції принципі визначеності законодавчих положень та на абз. 1 ст. 42 Основного Закону, який гласить, що заборона або наказ, обумовлений кримінальною санкцією, має бути сформульований чітко і детально (...) КС ствердив, що використані в законі про ІНП поняття «українські націоналісти» і «Східна Малопольща» не були окреслені законодавцем. Це важливо тому, що поставлені під сумнів положення тісно пов’язані зі ст. 55 закону про ІНП, тобто положенням, що містить кримінальну норму, згідно з якою той, хто публічно і всупереч фактам заперечує злочини, про які йдеться в пункті 1 ст. 1 цього закону, несе відповідальність у вигляді накладення штрафу чи позбавлення волі строком до 3-х років», — читаємо в мотиваційній частині вироку.
За оцінками експертів, до внесення законодавцем відповідних уточнень, закон про ІНП не застосовуватиметься в тих аспектах, де вжито неконституційних понять «українські націоналісти» і «Східна Малопольща». 
Нагадаємо, що в п. 1 ст. 1 закону йдеться про переслідування «злочинів українських націоналістів і членів українських формувань, що колаборували з ІІІ Рейхом» проти «осіб польської національності чи польських громадян інших національностей». Натомість ст. 2а окреслює, що «злочинами українських націоналістів і членів українських формувань, які колаборували з ІІІ Рейхом», вважаються: «діяння, вчинені українськими націоналістами у 1925—1950 рр., що полягали в застосуванні насилля, терору чи інших форм порушення прав людини щодо окремих осіб чи груп населення», а також «участь у масовому знищенні єврейського населення та геноциді громадян ІІ Речі Посполитої на території Волині і Східної Малопольщі».
Представник адміністрації президента Анна Сурувка-Пасек наголосила: в своєму поданні до КС президент підкреслив, що поняття «українські націоналісти» і «Східна Малопольща» не були жодним чином окреслені законодавцем, що могло викликати певні проблеми в органів, що застосовують законодавство.
Судді погодилися з аргументацією президента, що ці поняття є невизначеними, і це робить неможливим точне окреслення забороненого діяння: «законодавець не може залишати незрозумілих формулювань тексту положень права органам, які мають їх застосовувати, бо це дає їм надмірну свободу при визначенні діапазону суб’єктивного і об’єктивного обмеження конституційних прав і свобод людини».
Згідно з висновками судді-доповідача Анджея Зєльонацького, оскаржені президентом положення порушували правовий стандарт, встановлений конституцією, суть якого полягає в тому, що сторони провадження — суди, поліція, адресати заборонних кримінально-правових норм — не повинні мати труднощів із визначенням діапазону ймовірної відповідальності. А закон «взагалі не конкретизував, що слід розуміти під «українськими націоналістами» — тільки організовані політичні чи парамілітарні структури, члени яких брали участь у діяннях, спрямованих проти державної влади і цивільного населення, чи кожного, хто, ідентифікуючи себе з ідеями українського національного руху, який діяв проти Польської держави і її громадян в період ІІ Речі Посполитої (1918—1939 рр. — Ред.), Другої світової війни (1939—1945 рр. — Ред.) та в післявоєнний період» — наголосив суддя-доповідач, представляючи мотиваційну частину вироку КС.
Закон про ІНП був скерований до КС президентом Анджеєм Дудою в лютому 2018 року за процедурою пост-контролю — перевірки окремих положень закону на предмет конституційності після підписання президентом та набрання ним чинності. Окрім «українських» формулювань, президент ставив під сумнів положення про запровадження трирічного тюремного ув’язнення за приписування польському народові нацистських злочинів. Однак, після жорстких демаршів США та Ізраїлю, в червні минулого року Сейм РП ухвалив чергові зміни до січневої новели закону про ІНП, скасувавши кримінальне переслідування у цьому контексті.