Сьогодні не лише мешканці Гданська, а й уся Польща проводять в останню путь вбитого в результаті вчиненого минулої неділі замаху мера столиці Поморського воєводства Павла Адамовича -- людини з яскравою і бурхливою біографією: в шкільні роки -- активіст підпільної «Солідарності», в університеті -- лідер окупаційного страйку, в 25 років -- проректор Гданського університету, в 30 -- голова міської ради, а з 33 і до останніх секунд життя -- президент (мер) Гданська.

 

Від 17-ї години вчорашнього дня до 19-ї сьогоднішнього в країні триває оголошений президентом загальнонаціональний траур. З вівторка до сьогодні в траурі місто Гданськ і ціле Поморське воєводство, 15--17 січня оголошено днями трауру у Варшаві, Познані та Сопоті, 15--18 січня -- у м. Кельце. В величезній кількості польських міст мешканці впродовж минулого тижня віддавали шану загиблому мерові. Опущені на знак єднання в жалобі з гданчанами прапори на ратушах міст-побратимів, зокрема Маріуполя, Палермо, Бремена, Роттердама.

 

Співчуття з приводу трагічної смерті мера висловив Президент України Петро Порошенко: «Шокований звісткою про трагічну смерть мера Гданська Павла Адамовича. Знаю, як багато зробив він добра для українців у Польщі та українсько-польських відносин. Це важка втрата для всіх нас. Ми солідарні з Польщею і польським народом в скорботі і молитві. Вічна пам’ять...».

 

«Президент Адамович був великим другом України -- не словом, а ділом. Коли Росія напала на Україну -- Гданськ не обмежився словами підтримки, а підписав угоду про партнерство з прифронтовим Маріуполем і почав допомагати будувати європейський Маріуполь. «Український тиждень в Гданську», «ЯрмаРок», інші українські культурні проекти завжди отримували патронат і підтримку президента, в 2018 році стартував прямий авіарейс Гданськ--Львів, розпочалась активна співпраця зі Львовом. Будучи дитиною родини мігрантів, Павел Адамович був небайдужий до долі людей, змушених шукати притулку на чужині. Саме тому йому була близька доля українців Гданська -- жертв акції «Вісла». Він першим із президентів польських міст, створив програму підтримки мігрантів і палко виступав за допомогу біженцям», -- читаємо на профілі у Фейсбуку Консульства України в Гданську.

 

З четверга до п’ятниці труна з тілом П. Адамовича була виставлена для громадської церемонії прощання у його дітищі -- Європейському центрі солідарності, куди прийшли тисячі поляків. Звідси пополудні траурним маршем мера провели найважливішими в його житті вулицями рідного міста до Маріїнської базиліки, де його буде поховано сьогодні.

 

Серед тисяч гданчан та представників інших, не лише польських, міст у церемонії поховання планується участь, зокрема, Президента Польщі Анджея Дуди, Прем’єр-міністра країни Матеуша Моравецького, Голови Європейської Ради Дональда Туска. Служба охорони держави (відповідник УДОУ. -- Ред.) та поліція приведені в стан готовності, що стало реакцією на аналітичні висновки експертів, котрі стверджують, що зловмисник «міг діяти не самостійно».

 

Іван КОЗЛОВСЬКИЙ.