За час проведення АТО та ООС в Україні з’явилися високопрофесійні спеціалісти у військовій сфері. У мирному житті вони можуть застосувати свої специфічні навички та вміння, офіційно працевлаштуватися та матеріально себе забезпечити за умов законодавчого забезпечення військово-консалтингової діяльності. Донині в цій сфері в нашій країні не існує законодавчої бази. Законопроект № 8093 від 05.03. 2018р. «Про військово-консалтингову діяльність» може стати першим документом, який законодавчо врегулює цю діяльність в Україні. Необхідність та перспективи його ухвалення парламентом обговорювали під час круглого столу народні депутати України, юристи, ветерани АТО та представники громадських організацій.

Валерій Карпунцов — народний депутат України, Анатолій Селіванов — постійний представник Верховної Ради України в Конституційному Суді України, доктор юридичних наук, професор, академік НАН України; Сергій Лапутько — адвокат, ветеран АТО, учасник бойових дій (справа наліво).

Як зазначив співавтор законопроекту, народний депутат України Валерій Карпунцов, важливо врегулювати та легалізувати всі сфери військово-консалтингової діяльності, щоб дати змогу громадянам України, які набули реальний бойовий досвід, працевлаштуватися поза зоною війни і залучити до того приватний сектор. За словами парламентарія, ринок військово-консалтингової діяльності оцінюється у 200 мільярдів доларів. І держава має ввести в легальне поле військових спеціалістів, аби вони могли виходити на цей ринок, і «бути облікованими, застрахованими, працювати за контрактом за кордоном, бути у сфері зацікавленості роботодавця».
Як підкреслив співавтор законопроекту, військово-консалтингова діяльність націлена виключно на зовнішні ринки і не може впроваджуватися на території України через невурегульоване питання обігу зброї та ризики використання таких компаній у політичній грі. «Ми виступаємо категорично проти створення приватних армій олігархів та їх формування і утримання за рахунок платників податків. Ми пропонуємо державі отримати додаткові економічні та іміджеві точки росту, а громадянам застосувати свої спеціальні навички з максимальною оплатою та матеріальним забезпеченням їх родин», — констатував Валерій Карпунцов.
Він сподівається, що законопроект № 8093 найближчим часом пройде регламентні процедури —  буде розглянутий парламентським комітетом.У свою чергу постійний представник Верховної Ради  України у Конституційному Суді України, доктор юридичних наук, академік НАНУ Анатолій Селіванов дав професійну рецензію на законопроект № 8093. «Жоден закон, крім норм міжнародного права, не регулює військово-консалтингову діяльність. Цей законопроект має подбати про тих, хто повернувся із зони АТО/ООС і може передати свій досвід або включитися у консалтингову діяльність (допомога, поради, консультації тощо)», — сказав він.
А. Селіванов зауважив, що суб’єкт (а ним мають право бути лише громадяни України) такої діяльності не може отримувати від неї прибуток, а лише дохід. Адже йдеться про діяльність на території інших держав. Представник Верховної Ради в Конституційному Суді пояснив, що військово-консалтингова діяльність має бути правомірною з точки зору конституційного права та відповідати міжнародним правовим нормам. Треба правильно виписати функцію держави, щоб визначити правосуб’єктність та охорону прав тих, хто буде займатися цим видом діяльності за кордоном. «Ця діяльність має бути гармонізована із правовим досвідом тієї чи іншої держави з точки зору міжнародного права та національного внутрішнього законодавства», — підсумував юрист.
Анатолій Селіванов порадив розробникам законопроекту № 8093 чітко сформулювати його концепцію, аби й суспільство зрозуміло необхідність прийняття такого закону і підтримало його.

Ольга ВІТЕР.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут