Неподалік від Трускавця, у Дрогобицькому районі Львівської області, на мальовничих і чарівних лісистих схилах Карпат розташоване селище Східниця з населенням 2500 осіб, яке має 500-літню історію. Сьогодні це сучасний бальнеологічний бренд-курорт України, де з лікувально-профілактичною метою використовують мінеральні води — передусім «Нафтусю» — і грязі.
Східницю називають Українською Швейцарією. Тут високоякісні, з нічним освітленням, дороги, три санаторії, понад 50 центрів для оздоровлення та відпочинку, готелі, ресторани, торговельні центри, комунальне підприємство «Східницькі джерела», відділення АБ «Укргазбанк», амбулаторія сімейної медицини загальної практики, пункт екстреної медичної допомоги, загальноосвітня школа I—III ступенів, стадіон, аквапарк, ринок, автостанція. За рахунок коштів Євросоюзу побудовано багатофункціональний комплекс «Амфітеатр».
 
 
І, як розповів секретар селищної ради Юрій Журавчак (на знімку), цьогоріч у Брюсселі разом із польським містом-партнером Полянчик у рамках програми Євросоюзу вдалося виграти проект на будівництво очисних каналізаційних споруд, вартість якого — 890 тисяч євро. Його втілення в життя підвищить рівень комфорту, добробуту, громадської і екологічної безпеки, дотримання соціальних стандартів для кожного мешканця Східниці.
Приваблює курорт не лише природною красою, а й джерелами мінеральних вод, яких тут майже 40. Із них 12 обладнані для відпочивальників, а їх щороку сюди приїздить до 200 тисяч осіб. Натхненна і плідна праця колективу Східницької селищної ради на чолі з її невтомним головою Іваном Піляком, якого обрано на цю посаду вже вдруге, стала запорукою значних успіхів. Великий внесок у справу розквіту Східниці як сучасного європейського селища робить комунальне підприємство «Господарник».
Як розповів секретар селищної ради Юрій Журавчак, самостійність селища чомусь не влаштовує керівництво обласної ради. Вона порушує питання про створення у Бориславі чотирьох об’єднаних громад (Бориславська центральна) куди має увійти й Східницька, віддалена від Борислава на 12 кілометрів. А мало бути по-іншому, наголошує Юрій Дмитрович. Ще у 2016 році Дрогобицька районна рада ухвалила рішення про створення в сусідніх із Східницею селах семи територіальних громад, які мали увійти у Східницьку як центральну. Якщо так станеться, каже Юрій Дмитрович, то Східниця з бюджетом усіх сіл та їхніми витратами матиме щороку 5—7 млн грн прибутку, а якщо задум керівництва облради буде втілено в життя, то селище піде з простягнутою рукою. Отже, бути чи не бути Українській Швейцарії, залежить від місцевої влади.
 
Володимир БІЛЕНКО, 
заслужений працівник сільського господарства України, член Національної спілки журналістів України, академік.
Фото надано автором.