«Разом із власної волі з 1919 року» — під таким гаслом учора на Софійській площі в Києві відзначали столітній ювілей проголошення Акта Злуки. Заходи відбувалися за участі Президента Петра Порошенка, Голови Верховної Ради Андрія Парубія, Першого віце-прем’єр- міністра Степана Кубіва, духовенства, народних депутатів, урядовців та громадських активістів.
Майданчик, на якому проходили урочистості до Дня Соборності, обрано символічно. Події наших днів намагалися максимально наблизити до тих, що розгорталися на Софійській площі століття тому. Велелюдний майдан ряснів жовто-синіми стягами, тут лунали пісні та гімни, які з сивої давнини відродили та донесли до наших днів учасники гурту «Хорея козацька», для сучасників відтворили та продемонстрували військові строї та техніку, яку сто років тому застосовували захисники нашої землі.

Церемонія покладання квітів до пам’ятника Т. Шевченку з нагоди Дня Соборності України та 100-річчя проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua

«Акт Злуки — це найвища точка української революції і визвольних змагань початку двадцятого століття, — наголосив Президент Петро Порошенко, виступаючи на святкуванні Дня Соборності. — Він став результатом величезних всенародних зусиль, праці та боротьби, що тривала століттями». Сто років тому, завдяки подвижницькій праці багатьох українців, наша держава отримала унікальну можливість реалізувати свою державність, наголосив очільник країни. На його думку, тоді ми втратили свій шанс через те, що політикам забракло єдності. «Не знайшлося політиків, які змогли б об’єднати народ для протистояння московській навалі, — сказав він. — Втрата незалежності мала наслідком і втрату соборності. Україну знову поділили чужі держави, а над нашим народом повисла ніч бездержавності, в якій проти нього коїлися тяжкі злочини».
Петро Порошенко нагадав, як 21 січня 1990 року живий ланцюг мільйонами рук поєднав Львів та Київ. Він назвав це «видимим знаком того, що настав час відновлювати незалежність». «Так постала незалежна Україна, єдина й неподільна від Чернігова до Криму, від Ужгорода до Луганська», — наголосив        П. Порошенко. Однак, на його думку, саме відтоді російська імперія почала робити все для того, щоб відновитися. Нині ці спроби вже абсолютно точно можна назвати початком «гібридної війни», вважає Президент. А зброєю в цій війні називає — українських політиків, які ділили нашу країну і територіально, і за мовними ознаками. Вони байдуже спостерігали за тим, як розкрадається армія та затягували газовий зашморг, наголосив П. Порошенко. Не випадково Росія анексувала Крим і вирішила роздробити нашу територію саме тоді, коли наша країна твердо ступила на шлях до Євросоюзу та     НАТО. На цьому історичному відтинку постала нова загроза втратити незалежність, вважає П. Порошенко. Але нам вдалося цього уникнути і зупинити ворога. А сталося це під гаслом «Єдина країна», — нагадав він.
Нині наша держава міцніє та демонструє упевненість у своїх силах, переконаний її очільник. Тепер Україна — це унітарна держава з однією державною мовою. А про жодні федерації та спеціальні статуси не може навіть ітися. Але ми не зможемо йти обраним шляхом, якщо буде розділено православну громаду, переконаний він. «Томос це ще один символ незалежності — і державної, і духовної», — підкреслив П. Порошенко. Він наголосив: прийшов час, щоб на цьому фундаменті, «непідвласному жодним підступам ворога», ми продовжили будувати спільний мир. «Хочу подякувати Верховній Раді та її Голові Андрію Парубію за те, що парламент підтримав звернення до Вселенського Патріарха щодо надання Томосу, а тепер прийняв необхідну законодавчу базу для того, щоб мирно відбувався процес, — підкреслив П. Порошенко. — Днями підпишу закон, який гарантуватиме винятково мирні та добровільні переходи парафій у чіткій визначеній законом процедурі».
«Наш шлях — це дорога до Євросоюзу та НАТО, — підкреслив учора Президент Петро Порошенко. — Ми з вами зберегли державу, зцементували її фундамент і довели, що здатні здобувати перемоги на нашому власному шляху». Далі, за його словами, на нас чекає відновлення економічного зростання і як наслідок — підвищення рівня життя. «Ми єдині та вільні, — резюмував глава держави. — І жодна імперія не зможе нас більше розділити».

Вл. інф.