«За результатами досудового розслідування торік за корупційні злочини до суду було спрямовано обвинувальні акти стосовно 51 особи, — повідомив прокурор Хмельницької області Олег Синишин. — Переважна більшість корупційних правопорушень пов’язана з одержанням хабарів. Їх суми коливаються від півтори тисячі до трьох тисяч доларів».
До того ж від таких «доходів» не відмовляється ніхто — на гарячому попадались працівники поліції, патрульні, адвокати, керівництво виправної колонії, посадові особи Державної міграційної служби, Держгеокадастру, управління з охорони праці, працівники облдержадміністрації, голови сільських рад, керівники навчальних закладів та комунальних підприємств, працівники банків...

Правоохоронці готові прикривати злочинців

Дивно, але найбільшу суму серед викритих вимагали керівники однієї з виправних колоній Хмельниччини. Засудженому за умисне вбивство пообіцяли замінити частину невідбутого строку на більш м’яке покарання. За це керівник установи та його заступник запросили три тисячі доларів.
Прикро, але корупціонери серед правоохоронців — доволі часте явище. Приміром, двоє оперуповноважених управління протидії наркозлочинності поліції пообіцяли наркоторгівцю знищити докази його причетності до правопорушення, пов’язаного із збутом наркотичних речовин за дві тисячі доларів. Їх викрили після того, коли вони уже отримали частину суми в 14 тисяч гривень.
А керівник одного із відділів Управління патрульної поліції в області за три тисячі гривень готовий був посприяти суб’єктам господарювання в прискореному погодженні дозволу на рух великогабаритного транспорту. Мало того, ще й пообіцяли організовувати супровід такого транспорту службовим автомобілем патрульної поліції.
За одержання неправомірної вигоди уже засуджено поліцейського сектору реагування патрульної поліції, котрий за чотири тисячі гривень обіцяв не складати протокол про адміністративне правопорушення.

Не гребують навіть грошима аліментників

Знайшли своє місце у ганебному списку хабарників і співробітники Державної виконавчої служби. «Трапляються навіть випадки, коли гроші вимагали у межах виконання судових рішень про стягнення аліментів, — розповів прокурор області. — Так, старший державний виконавець одного із відділів ДВС заправив 15 тисяч гривень з чоловіка, з якого у примусовому порядку стягуються аліменти на утримання дитини. За ці кошти він мав утриматися від винесення постанови про накладення на боржника штрафу, а також не вживати заходу у вигляді тимчасового обмеження у праві виїзду за межі країни».
Знайшовся і такий державний виконавець, котрий за видачу довідки, що підтверджує факт несплати аліментів на утримання дитини її батьком, отримав дві тисячі гривень.

А чиновники не забувають про власну кишеню

Збирають свій урожай на корупційний ниві і чиновники майже всіх рівнів і служб. Не втримався від цієї спокуси і головний спеціаліст одного з департаментів Хмельницької ОДА. У поле зору посадовця потрапив представник товариства, яке здійснює діяльність у сфері пасажирських перевезень. За внесення змін до розкладу руху його автобусів держслужбовець хотів отримати 12 тисяч гривень.
В іншого підприємця хабар вимагав головний державний інспектор Управління Держпраці в області. За п’ять тисяч гривень він готовий був «не побачити» порушення, виявлені під час перевірки.
Якщо немає з кого взяти хабара, тоді беруть те, що під рукою. Як розповіли в прокуратурі, за таким принципом діяв колишній директор одного з комунальних підприємств Хмельницької обласної ради. Спочатку привласнив службову машину, яку потім продав за тисячу доларів. Потім схоже вчинив ще з однією службовою машиною. Позбувшись таким чином старого автопарку, комунальне підприємство придбало іномарку. Але той же чиновник доволі швидко, використовуючи підроблений документ, зареєстрував право власності на це авто вартістю майже 80 тисяч гривень на своє ім’я.
Загалом посада директора згаданого комунального підприємства відкривала доволі широкі можливості. І директор скористався ними, поклавши у свою кишеню кошти обласного бюджету, призначені на ремонт приміщення загальноосвітньої школи-інтернату. Кошторис ремонту мав становити 711 тисяч гривень. Але до актів приймання виконаних будівельних робіт керівник комунального підприємства вніс відомості, що частково не відповідають дійсності. Через це вартість підскочила на 167 тисяч гривень, які потім і «прилипли» до рук зловмисника.

Коли не вимагають, але дуже хочеться дати

Доводиться визнати, що не завжди хабар вимагають. Часто його дуже хочуть дати самі відвідувачі різних установ. Бо поруч із корисливими мотивами чиновників, які отримують неправомірну вигоду, існує і бажання отримати для себе певні вигоди, оминувши закон чи банальну чергу.
Як повідомив прокурор області, за результатами досудового розслідування кримінальних проваджень за фактами вчинення кримінальних правопорушень до суду спрямовано тринадцять таких обвинувальних актів. У них фігурують особи, які відкрито пропонували, обіцяли і врешті-решт давали хабарі за те, щоб уникнути кримінальної або адміністративної відповідальності за вчинені правопорушення. І викрити їх допомогли чесні чиновники та правоохоронці, котрі не спокусились на такі пропозиції. Та скільки таких зосталося, так би мовити, поза кадром, залишається лише здогадуватись. Поки що нам важко уявити собі ідеальне суспільство, в якому б не існували хабарі і хабарники. Це як вірус важкої хвороби, проти якої не придумані ліки. Та все одно рішення на користь того давати чи не давати залишається за кожним із нас.

Ірина КОЗАК.

Хмельницька область.