Днями відбувся перший візит до Ужгорода нещодавно призначеного Надзвичайного і Повноважного Посла Угорської Республіки в Україні Іштвана Ійдярто. В рамках поїздки він зустрівся із головою Закарпатської облдержадміністрації Геннадієм Москалем (на знімку праворуч).

— Для мене надзвичайно важливий цей візит, і я вважаю, що для угорського посла це є обов’язковим, — наводить слова І. Ійдярто прес-служба ОДА. — У нас позаду непростий рік, однак те, що складно починається, зазвичай закінчується добре. І зараз ми бачимо позитивні зрушення в угорсько-українських відносинах. Дозвольте мені від себе і від імені угорського уряду висловити особливу подяку голові облдержадміністрації за особисту участь у налагодженні стосунків між нашими державами! Ваш тверезий погляд і реалістичне бачення ситуації в області щодо життя угорської національної меншини мали вирішальний вплив на розв’язання низки суперечностей.
Очільник області Геннадій Москаль зазначив, що наразі центральна влада почала дослухатися до пропозицій Закарпаття у питаннях нейтралізації кризи двосторонніх відносин, адже на місцевому рівні область змогла уникнути негативних наслідків дипломатичного конфлікту з Угорщиною.
— Обласні адміністрація та рада залишилися поза межами конфлікту між Києвом і Будапештом, маючи незмінну позицію у цьому питанні, — зазначив Г. Москаль. — Влада в області робила й робить усе можливе, аби багатонаціональне населення Закарпаття жило в мирі та безпеці. Ми завжди були щирими і відкритими у своїх прагненнях до конструктивної співпраці із сусідами. І я вкотре хочу подякувати угорській стороні за всебічну і оперативну допомогу, зокрема в медичній галузі. Не зайвим буде також висловити слова вдячності за те, що ви не ділите закарпатців за національним принципом, тому гуманітарну підтримку з боку Угорщини відчувають усі національності, що тут проживають.
Відтак І. Ійдярто повідомив, що Угорщина зацікавлена у реалізації проектів разом з Україною і, зокрема, на території Закарпаття. Йшлося про продовження благодійної діяльності першими леді обох держав.
Г. Москаль запросив Надзвичайного і Повноважного Посла частіше приїздити — не лише з робочими візитами, а й для участі в культурно-мистецьких заходах.
До речі, пан посол народився в закарпатському прикордонному місті Берегове.
Участь в офіційній зустрічі також узяли голова облради Михайло Рівіс і його перший заступник Йосип Борто, заступник голови ОДА Віктор Мікулін, угорський генконсул в Ужгороді Йожеф Бугайла.

Василь НИТКА.
Фото прес-служби ОДА.

Ужгород.