Генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд офіційно ініціював роботу над змінами до статуту Ради Європи, щоб розв’язати кризу з участю РФ у роботі РЄ. Про це він заявив у вівторок, виступаючи перед депутатами ПАРЄ, повідомляє «Європейська правда».
Ягланд не уточнив сутності ймовірних змін статуту, але раніше звучала ідея, щоб заборонити накладати санкції на державу-члена в рамках асамблеї. Генсек продовжує наполягати, що вихід Росії з РЄ матиме негативні наслідки. «Це буде дуже-дуже-дуже погано для Європи. Почнеться щось невідоме», — вважає він. При цьому Ягланд запевняє, що його боротьба за збереження Росії у складі організації не пов’язана з російським фінансуванням організації. «Це не питання грошей. Це питання того, хто що хоче і хто до якого простору належить... Моя думка однозначна. Росія належить до Європи», — цитує «Європейська правда».
Останню заяву генсек РЄ зробив учора перед зустріччю з делегацією Верховної Ради в ПАРЄ. «Я вважаю, що буде важливо зустрітися з українською делегацією, почути від її представників, як вони вбачають ситуацію, та що ми можемо зробити з багатьох актуальних питань», — цитує Ягланда Укрінформ. Серед таких «питань» генсек РЄ, зокрема, відзначив і виконання Україною зобов’язань стосовно мовної статті освітнього закону, що стосується національних меншин.
Натомість голова української делегації Володимир Ар’єв повідомив журналістам, що не має особливих очікувань від зустрічі з генсеком. «Але добре, що ця зустріч відбудеться. Оскільки останні роки пан Ягланд взагалі не хотів спілкуватися з українською стороною і виносив позицію української сторони просто «за дужки». Це виявилося неефективно. Того, що він хотів досягнути, — не вдалося. Ми вітаємо ініціативу такої зустрічі. Оскільки треба розмовляти про майбутнє Парламентської асамблеї», — зазначив Ар’єв.
Нагадаємо, що нині в Страсбурзі триває дискусія про те, що робити з Росією, яка перебуває під санкціями в ПАРЄ та повністю зупинила сплату внесків до бюджету РЄ. Так, учора президент Фінляндії (країни, яка нині головує у Комітеті міністрів РЄ) Саулі Нііністьо у своєму зверненні до ПАРЄ наголосив, що причиною складної політичної ситуації в Раді Європи є протиправна анексія Криму Росією. «Рада Європи нині перебуває у складній політичній ситуації, яка викликає занепокоєння, та ризикує втратити одного члена. Немає сумніву, що спричинило таку ситуацію: Фінляндія була поміж перших країн, які публічно засудили анексію Криму», цитує Саулі Нііністьо Укрінформ.
А у вівторок відбулося слухання у справі Сергія Магнітського, вбитого в російській в’язниці після спроб розвінчати корупційні схеми у вищих ешелонах російської влади. «Санкційний «список Магнітського» повинні схвалити всі країни, які поважають права людини, — написав у Фейсбуку народний депутат Олексій Гончаренко, який взяв участь у слуханнях. «Але є одне «але»:  першим у цьому списку має бути Путін. Саме з дозволу Путіна... Росія стала країною-терористом, як на зовнішній, так і на внутрішній арені», — уточнив він. Також Олексій Гончаренко закликав створити аналогічний санкційний список Сенцова. «До нього необхідно внести всіх, хто причетний до затримання і незаконного утримання Олега Сенцова в російській в’язниці. Росія, особливо, російські чиновники повинні платити за все, що вони зробили як в Україні, так і у світі», — сказав він.