14 січня розпочалась акція «Наповнимо останню скарбничку мера для ВОСД», ініціаторка якої поставила за мету зібрати тисячу злотих, запостивши цю інформацію у Фейсбуку. Нагадаємо, що 13 січня завершилася феноменальна благодійна акція: 27-й фінал Великого оркестру святкової допомоги (ВОСД). На жаль, прояв доброти людських сердець було затьмарено вбивством мера Гданська Павла Адамовича. Ця трагічна новина стала головною темою при висвітленні результатів 27-го фіналу ВОСД і в ЗМІ, і в соціальних мережах.

У контексті гданської трагедії тема ВОСД висвітлювалась головно через призму слідчих дій, належного забезпечення охорони цього доброчинного заходу і майбутнього її ініціатора та ідейного натхненника Єжи Овсяка. Останній, після отримання звістки про смерть П. Адамовича, заявив що йде у відставку з посади голови фонду. Проте, побачивши масштабність акцій у соціальних мережах – мільйони поляків, упродовж тижня, поки тривала жалоба, закликали його не відмовлятися від керування фондом, Є. Овсяк повернувся, наголосивши, що «одне серце згасло, але мільйони сердець відкрились».

Під час акції мер Гданська так само, як і інші волонтери, ходив вулицями свого міста, закликаючи городян долучитись пожертвами до благородної справи. На момент замаху в його скарбничці було 5613,11 злотих (майже 40 тисяч гривень). І останнього свого недільного вечора П. Адамович закликав гданчан долучитися до фінального заходу ВОСД, радіючи, що «побив свій попередній рекорд» зі збору пожертв.

Тож після повідомлення про смерть, 14 січня, і розпочалась акція «Наповнимо останню скарбничку мера для ВОСД». Цю ініціативу підтримала дружина покійного мера, закликавши не приносити на прощання з П. Адамовичем вінків і квітів, а переказувати пожертви в «останню скарбничку». Сума росла блискавично. Якщо в понеділок вранці у віртуальній скарбничці було 1,3 млн злотих, то після появи повідомлення, що збір коштів припиняється у вівторок опівночі, гроші почали надходити практично щосекунди, наповнивши її до суми 15 990 195 злотих (майже 112 мільйонів гривень). За даними ЗМІ, представники Фейсбуку в Польщі підтвердили, що сервіс не візьме ані копійки комісії від зібраної суми. Ще перед оголошенням остаточної суми, Є. Овсяк інформував, що за гроші з «останньої скарбнички Адамовича» має бути куплено неонатологічну карету швидкої допомоги для Гданська, про яку ВОСД попросили в грудні.

ДОВІДКОВО

Ідею ВОСД започатковано в 1993 році зі створення однойменної фундації. Відтоді щорічно на початку січня, цього року 13 січня, у рамках фіналу ВОСД відбувається широкомасштабний збір грошей, за які фундація купує і передає у подарунок польським лікарням, головним чином дитячим, найсучаснішу медичну апаратуру. Цього року в Польщі було зареєстровано понад 1700 штабів ВОСД та ще кілька десятків у інших країнах. Метою цьогорічної акції було збирання коштів для спеціалізованих дитячих лікарень.

Фінал ВОСД має однаковий формат – сотні різноманітних заходів, концертів, з метою збирання пожертв, а також понад 1200 волонтерів на вулицях різних населених пунктів із спеціальними скриньками, до яких кожен бажаючий міг вкласти свою грошову лепту, за що отримував відзнаку у вигляді символу ВОСД – червоне сердечко з написом «Великий оркестр святкової допомоги», яке поляки носять з гордістю. Збір пожертв традиційно завершився концертами та одночасними феєрверковими і лазерними шоу («світелко до неба»), що є кульмінаційним пунктом фіналу. В рамках 27-го фіналу було зібрано 92 143 798 злотих (672 649 725 гривень), а сумарний результат діяльності ВОСД за 27 років перевищив 1 мільярд злотих (понад 7 мільярдів гривень). Тепер їх поповнили майже 16 мільйонів із символічної «останньої скарбнички Павла Адамовича».

Іван КОЗЛОВСЬКИЙ.