Професія адвоката досить небезпечна. Вбивства, замахи, погрози і напади змусили адвокатську спільноту об’єднатися і діяти. Юристи навіть готові вийти на страйк, аби привернути увагу до своїх проблем. Таку можливість вони розглянули під час конференції «Переслідування та напади на адвокатів — сьогоденні реалії», яка пройшла днями у столиці. Організатором заходу став комітет із захисту прав адвокатів Національної асоціації адвокатів України.

Голова комітету Ганна Боряк констатувала факт застосування сили для доведення правоти і залякування адвокатів. За її словами, чиниться тиск шляхом радикальних дій з боку так званих громадських активістів. Мовляв, юристів б’ють, проникають в їхні офіси, залякують у соцмережах. «Представники МВС, втручаючись в адвокатську діяльність, покривають представників певних громадських організацій. Сила застосовується з метою примусити захисника мовчати. Наприклад, стріляли в адвоката Олену Прядко, коли вона надавала правову допомогу своєму клієнту. Зброю у нападника вилучили, але те, що сталося, навіть не внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Мало не вбили адвоката Олексія Ільченка — і знову епізод не внесли до реєстру. Доходить навіть до того, що люди у погонах можуть брати правозахисників разом з їхніми клієнтами у заручники, як то трапилось із Ганною Литвин», — зазначила вона.
«Мене і мою підзахисну фактично тримали в заручниках в Печерському районному суді міста Києва. Ми 5—6 разів викликали поліцію, але вона не приїхала. Коли нас звільнили, ми відразу звернулися в Печерське управління Нацполіції, але нас і там заблокували. Туди прийшли співробітники департаменту внутрішньої безпеки поліції і завдали мені тілесних ушкоджень. Причому все це зафіксовано на відео», — розповіла адвокат Г. Литвин.
Трохи простіше, якщо порушником прав адвоката є особи, які не працюють у правоохоронних органах, розповіла адвокат Лариса Криворучко. Тоді справа навіть може дійти до суду. Але там розглядатиметься вкрай повільно і з численними порушеннями.
На жаль, не менш небезпечна професія й у журналістів. В Україні лише за минулий рік зафіксовано понад 80 випадків фізичної агресії щодо працівників ЗМІ. Принаймні таку статистику навів днями на прес-конференції голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко. За його словами, за останні два роки загальна кількість інцидентів фізичної агресії становить 175.
С. Томіленко додав, що за 2018 рік зафіксовано 12 інцидентів, коли нападниками були чиновники будь-яких рівнів, і 10 нападів скоїли правоохоронці. Крім того, за його словами, торік на 50% зросла кількість нападів на жінок, які працюють у ЗМІ.
«Найбільше нападів сталося в Києві та Київській області, де зафіксовано 29 інцидентів фізичної агресії. На другому місці перебуває Дніпропетровська область — 10, на третьому Одеська — 7. Ми вимагаємо від правоохоронних структур і політиків докласти дієвих зусиль для того, щоб цю хвилю фізичної агресії в Україні зупинили», — підсумував він.