Український інститут національної пам’яті презентував нові просвітницькі проекти, присвячені 100-річчю УНР та Дню Соборності, — ілюстровані настінні календарі на 2019-й, присвячені військовій еліті УНР, аудіоальбоми з піснями того часу, інтерактивну карту, на якій позначено місця пам’яті, та гру для мобільних пристроїв «Сто років боротьби. Українська революція». Презентація відбулася в Музеї Української революції 1917—1921 років, розташовуваному в тому самому будинку, де століття тому засідала Центральна Рада і де працювали такі визначні державні діячі, як Михайло Грушевський, Володимир Винниченко, Сергій Єфремов, Симон Петлюра, письменники Микола Вороний, Любов Яновська, Людмила Старицька-Черняхівська, історик Микола Василенко, піонерка українського жіночого руху Софія Русова.

Народний артист України Тарас Компаніченко та голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович під час презентації в Музеї Української революції 1917—1921 років.

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович зазначив, що календар «Військова еліта Української революції 1917—1921 років», виготовлений на основі серії арт-плакатів, — це 12 зображень легендарних старшин та командирів, які стояли біля витоків української армії, — Євгена Коновальця, Петра Болбочана, Олександра Удовиченка, Дмитра Вітовського, Петра Франка, Всеволода Петріва, Михайла Омеляновича-Павленка, Олекси Алмазова, Михайла Білинського, Василя Тютюнника, Марка Безручка та Христини Сушко. На кожній сторінці під портретами розміщена коротка біографія командирів. Особливе місце серед них посідає полковник армії УНР, великий патріот Петро Болбочан. Його називають батьком українського війська, полководцем великого формату і рятівником Української Народної Республіки. 4 листопада 1917 року він сформував 1-й Український республіканський полк у складі 5000 вояків при 5-му армійському корпусі. 22 листопада був призначений командиром республіканців. Болбочан мав намір українізувати весь 5-й армійський корпус, який дислокувався в Проскурові (Хмельницькому), хоч зробити це йому не вдалося. Більшовики так боялися Петра Болбочана, що за «грізного противника радянської влади» обіцяли 50 тисяч червінців. 
Презентуючи календар, Володимир В’ятрович зазначив, що нині дуже важливо розвінчувати міфи російської пропаганди як про те, «що єдність України — результат політики Леніна чи Сталіна», так і про наших національних героїв. Він наголосив, що календар буде безплатно розповсюджено по бібліотеках та військових частинах ЗСУ.
Гру для мобільних пристроїв «Сто років боротьби. Українська революція», створену на основі настільної гри «Українська революція 1917—1921 років», презентувала головний спеціаліст сектору методичної роботи Українського інституту національної пам’яті Олена Охрімчук.
— Наша цільова аудиторія — це старшокласники, освітяни, усі, хто цікавиться історією, — зазначає вона. — Гра допоможе засвоєнню школярами історичної інформації про Українську революцію, сприятиме популяризації героїв та учасників тих буремних подій.
Олена Охрімчук додала, що гра вже є в магазині додатків Google Play.
Начальник Відділу обліку та збереження місць пам’яті Українського інституту національної пам’яті Павло Подобєд розповів про роботу над картою місць пам’яті доби УНР. Він зазначив, що в усіх областях створені робочі групи, які збирають необхідну інформацію. У Києві та Київської області цей етап уже завершено. Місця, пов’язані з діячами УНР, подіями того часу, позначені на інтерактивній карті.

Світлана ЧОРНА.
Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.