Учора Оболонський районний суд міста Києва розпочав оголошення вироку колишньому Президенту України Віктору Януковичу, звинуваченому в державній зраді. Самого обвинуваченого на суді не було. Був відсутній і відеозв’язок із ним. Раніше про це попереджав його адвокат Віталій Сердюк.

На знімку: 31 грудня 2013 року.  Революція Гідності, Хрещатик біля ЦУМу. Янукович у клітці. 

У мотивувальній частині вироку суддя Владислав Дев’ятко зазначив, що обвинувачення довело провину Януковича належним чином. «Незважаючи на невизнання своєї провини обвинуваченим, суд, вислухавши показання свідків, дослідивши висновки експертів, документи і речові докази, оцінивши доводи звинувачення і захисту, вважає, що провина обвинуваченого у вчиненні злочинів, передбачених частиною 1 статті 111 (держзрада), частиною 5 статті 27, частиною 2 статті 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України доведена належними і допустимими доказами», — заявив учора суддя Оболонського районного суду Владислав Дев’ятко.
Прокурори просять суд призначити Януковичу покарання у вигляді 15 років позбавлення волі.
За даними Генпрокуратури, В. Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених статтями «державна зрада», «пособництво в умисних діях, вчинених з метою змін меж території та державного кордону України» і «пособництво у веденні агресивної війни».
Нагадаємо, що В. Янукович і низка його соратників утекли з України в 2014 році після розстрілу протестувальників на Майдані.
P.S. Коли верстався номер,  стало відомо, що В. Януковича засудили до 13 років позбавлення волі.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.