У середу в Софії за ордером, виданим головною прокуратурою, було затримано групу поліцейських з відділу, що займається економічними злочинами. П’ять службовців цього підрозділу не тільки не припиняли фінансові махінації, а й певною мірою прикривали їх.
Маючи в розпорядженні первинну інформацію про роботу й зловживання в ресторанах, супермаркетах, рекетири в погонах вимагали від їхніх власників регулярно платити «таксу за спокій». Так у Болгарії називають «кришування» поліцією розважальних закладів і торговельних об’єктів.
Здирників затримали просто на робочому місці в одному з районних управлінь поліції столиці, де потім відбувся і брифінг для журналістів за участі представників головного прокурора країни та МВС. Заступник головного прокурора Іван Гешев повідомив, що сигнали про поліцейські побори почали надходити з різних джерел. Коли вони перетворилися на справжній «водоспад», за групою встановили спостереження. «Кришувателів» підвела надмірна жадібність і прагнення якнайшвидше набити кишені «легкими» грошима. Вони постійно підвищували таксу. І коли деяким бізнесменам вона стала не по кишені, ті звернулися до прокуратури й погодилися брати участь у затриманні здирників. «Ми до останнього не вірили, що люди, покликані захищати законність, скоювали діяння, проти яких і повинні були боротися. Але в нас є неспростовні факти, що підтверджують це», — заявив заступник головного прокурора.
За словами головного секретаря МВС Івайло Іванова, «такса за спокій» у рекетирів була різна, і суми поборів обговорювали з кожним окремо. Все залежало від наявності компромату в поліцейських, і ступеня переляку. Що більший він був, то вище зростала й ціна. Натомість рекетири в погонах обіцяли не давати хід справі. За дуже великі гроші гарантувалася і допомога в захисті від податкових і санітарних перевірок.
Утім, болгарські поліцейські не вигадали нічого нового в тій практиці, з якою болгарські теле-
глядачі можуть ознайомитися в російських серіалах «Ментівські війни», «Вулиці розбитих ліхтарів», «Таємниці слідства» та інших, що потихеньку витісняють американські кінострічки. Вони кочують із телеканала на телеканал і могли не тільки стати джерелом «спонукання», а й гарною базою навчання та запозичення досвіду в «братушок». Тому правильно чинить українська влада, що забороняє показ цих «шедеврів» кінематографа, знятих у Росії.