У Венесуелі з динамічної швидкістю набирає обертів політична криза. В середу голова Національної асамблеї країни та лідер опозиції Хуан Гуайдо оголосив себе виконувачем обов’язків президента. Відбулося це в столиці Каракасі на тлі багатотисячної акції протесту проти чинного глави держави Ніколаса Мадуро. Гуайдо пообіцяв створити перехідний уряд та провести вільні вибори, інформує dpa.
Зазначимо, 10 січня Н. Мадуро у черговий раз вступив на посаду президента, і його нинішній термін має тривати до 2025 року. Він обіймав цей пост з 2013 року. 16 січня венесуельський парламент оголосив Н. Мадуро узурпатором. За часи його президентства Венесуела переживає важку економічну кризу. Протестувальники виступають проти його правління та заявляють про фальсифікації під час останніх виборів.
Про підтримку Х. Гуайдо одразу заявили у Білому домі. «Громадяни Венесуели дуже довго страждали від нелегітимного режиму Мадуро. Сьогодні (23 січня. — Ред.) я офіційно визнав президента Національної асамблеї Венесуели Хуана Гуайдо як тимчасового президента Венесуели», — написав американський президент Дональд Трамп у Твіттері. Після цього Мадуро хотів розірвати дипвідносини з Вашингтоном, але держсекретар США Майк Помпео заявив, що в його режиму немає законного права на такі дії. Згодом про визнання Гуайдо тимчасовим главою держави заявили представники урядів Канади, Бразилії, Колумбії, Парагваю та Чилі, пише DW.
Натомість Мадуро наразі підтримують у РФ та Туреччині. У російському МЗС звинуватили США у венесуельські кризі та назвали Мадуро законним президентом. Прес-секретар турецького лідера Реджепа Таїпа Ердогана у Твіттері написав: «Наш президент провів телефонну розмову і висловив підтримку Туреччини президенту Венесуели Ніколасу Мадуро і сказав: «Мій брат Мадуро! Тримайся, ми підтримуємо вас!» До запису також було додано хештег #WeAreMADURO («Ми — Мадуро»).
У свою чергу в ЄС закликали Венесуелу до початку негайного політичного процесу, який призведе до вільних виборів відповідно до конституційного порядку. «ЄС повністю підтримує Національні збори як демократично обраний інститут, повноваження якого необхідно відновити і поважати. Громадянські права, свобода та безпека всіх членів Національних зборів, включаючи його президента Хуана Гуайдо, повинні дотримуватися і поважатися», — йдеться у заяві глави дипломатії спільноти Федеріки Могеріні.
Спрогнозувати, як ситуація у Венесуелі розвиватиметься далі, складно. Важливим наразі є той факт, що збройні сили країни підтримують Ніколаса Мадуро, а не Хуана Гуайдо. «Солдати нашої Батьківщини не приймуть президента, якого нав’язують для захисту темних інтересів, самопроголошеного і незаконного», — написав учора у Твіттері венесуельський міністр оборони Владимир Падріно Лопес. Він запевнив, що армія буде «захищати конституцію країни і забезпечувати суверенітет». Сам Мадуро закликав своїх прихильників і збройні сили чинити опір захопленню влади «будь-якою ціною». Тепер багато хто очікує, що Мадуро накаже заарештувати Гуайдо та інших лідерів опозиції. У такому разі, прогнозують деякі західні ЗМІ, міжнародне співтовариство може посилити санкції, щоб економічно придавити режим президента. Окрім того, є ймовірність військового втручання, яке потенційно може призвести до руйнувань і великих людських жертв.