У доробку молодої режисерки Марини Ковалевської (на знімку), українки, яка працює в американській кіноіндустрії, понад десять короткометражок.

Присвятити себе кіномистецтву вирішила ще в Україні, де отримала гуманітарну освіту в Київському національному університеті ім. Т. Г. Шевченка. Далі здобувала знання в Італії, де досконало вивчила історію мистецтв, світову художню культуру. До Америки приїхала вже зі своїми першими фільмами. Найперший звався «Ну чому?». Ніби відповідаючи на це запитання, Марина знімає власні стрічки — «Кессі», «Брехун», «Краса», «Деякі речі ніколи не змінюються», «Бар гріхів», «15 хвилин». Працює над іншими проектами у фільмах «АліСе» (режисер Нацумі Шібата), «З любов’ю до сусіда» (режисер Донаттелла Вакка), «Плюс розмір» (режисер Ала Вазна), «Абердин» (режисер Меган Манн). Ці стрічки у різних номінаціях були представлені на престижних американських фестивалях — Los Angeles Independent Film Festival Awards, Festigios International Film Festival, Hollywood Boulevard Film Festival, Hollywood International Moving Pictures Film Festival, Hollywood Verge Film Festival, Los Angeles Сinefest та інших. Знаючи механізм діяльності кінофестивалів і маючи добрі навички організаційної роботи, Ковалевська робить свій внесок до кіноіндустрії тим, що допомагає іншим молодим митцям підготувати фільми до відбору на фестивалі, та й сама була експертом щорічної мистецької події — Glendale International Film Festival, за що отримала Сертифікат визнання від Сенату і Законодавчої Асамблеї Каліфорнії.

Про творчий потенціал Марини Ковалевської свідчить те, що вона має спільні роботи з відомими митцями, зокрема з італійським режисером Габріелем Фаббро. Після спільної роботи над її фільмом «15 хвилин», де він віртуозно здійснив операторську роботу, нещодавно вони закінчили виробництво його короткометражки «8», а у кліпі Фаббро «Не можу відвести від тебе очей» Марина зіграла як актриса. Також Ковалевську запрошено до співпраці з українським режисером Любомиром Левицьким, який плідно працює в Голлівуді. Досвідчений майстер опікується молодою колегою, нині вони здійснюють процес пре-продакшну нового фільму Л. Левицького «Скелет у шафі».
Можливо, митців поєднала схильність до спільних тем. Адже знаний режисер любить містику, ситуації потойбіччя. Так само і Марині Ковалевській цікаво знімати містичні драматичні історії, досліджувати природу зла. Розглядати ситуацію в екстремальних, катастрофічних обставинах, коли виявляється справжня сутність людської вдачі. На запитання «чому?» Марина відповідає: «Можливо, через те, що я бачила багато драматичних подій у своїй країні. Революція Гідності на Майдані, у якій ми, студенти, і наші батьки брали участь. Неоголошена війна на Донбасі. Я ніколи не могла уявити, що моє покоління побачить війну наяву, а не у кіно. Мені здається, необхідно розмірковувати про це засобами мистецтва, а кіно має дуже широкі можливості».
Найбільш титулований на сьогодні фільм Марини Ковалевської «15 хвилин». Він отримав 5 престижних нагород, побував на 9 американських кінофестивалях. Молоді митці використовують короткометражки як заявки на велике кіно, як ідеї, що можуть зацікавити інвесторів, щоб згодом створити повнометражний фільм. У стислому сюжеті режисерка заклала так багато глибоких смислів, що з нього беззаперечно може вийти напружений психологічний блокбастер. Ковалевська розповідає, що ідея фільму з’явилась, коли в домі знайомих вона побачила, що усі їхні годинники показують різний час. «Це мене наштовхнуло на міркування про концепт часу. Що може статися за короткий відтинок часу, що таке хвилина в житті людини, як вона здатна вплинути на якісь глобальні речі? Я вирішила, що події майбутнього фільму повинні бути близькими і зрозумілими кожному. Коли за короткий період часу може відбутися щось невідворотне, як людина поведеться в екстремальній ситуації і як це вплине на загальний перебіг подій?
Якщо коротко, це драма, де людина заради порятунку смертельно хворої дочки зважується на вбивство. Відчай батька приводить його в ситуацію, звідки вже немає зворотного шляху, він таки стає вбивцею. 15 хвилин — саме стільки продовжує жити донорське серце... Серце людини, яку вбиває батько заради життя своєї дитини. Цей фільм — про гарні наміри, якими прокладається дорога до пекла».
Успіх фільму «15 хвилин» відкрив подальші творчі можливості, розпочато процес дистрибуції стрічки, з американською фірмою «Hewes Pictures» підписано контракт про співпрацю. У Марини Ковалевської багато планів. Вона пише сценарій для пілотної версії веб-серіалу «Залежні», випуск якого планує здійснити 2019 року. Активно задіяна у пре-продукції американського повнометражного фільму «Піца і вино» режисера Марії Капп, зйомки якого стартують у січні. В цьому проекті Ковалевська працюватиме як асистент оператора. Знання у цій галузі дають їй змогу займатися повномасштабною підготовкою технічного обладнання для зйомок. А ще Марина не полишає давньої мрії зняти короткометражний фільм у Києві, з командою українських митців. Переконана, що в Україні багато талановитих людей, і хоче дати їм реальний шанс виявити себе. Ну а потім узятися до зйомок великого художнього фільму. Добре розуміє, наскільки складним і непередбачуваним може бути цей процес, та вона звикла ставити перед собою амбітні цілі і досягати їх!

Сергій КОВАЛЕНКО.
Фото надано автором.