Навряд чи дорослі вірять у новорічні та різдвяні дива. Діти навпаки: чекають цих свят, сподіваючись на подарунки і приємні несподіванки. Саме таким дивом для малечі стала зустріч із Ніною Королюк (Ніка Андрос), адже вона — казкарка, і її книжки діти залюбки читають трьома мовами — російською, українською, латиською. Найвідоміша з них — казково-фантастична трилогія «Чарівна скрипка майстра».

Під час зустрічі з письменницею актор Київського Молодого театру Михайло Дзяд і студенти Київського державного коледжу театру і кіно показали дітям воїнів АТО і відвідувачам бібліотеки «Деміївська» уривок із вистави за казкою Ніни Андрос «Лялькар». Фрагмент обрано не випадково: малеча повинна завжди обирати добро, а не зло. І казки Ніни Іванівни вчать саме цього.
А маленькі глядачі — вихованці благодійної художньої школи для дітей та дорослих «Мистецтво заради майбутнього» (керівник Ольга Проценко) теж підготували письменниці свій сюрприз: ілюстрації до її казок. Розчулена Ніна Королюк вручила майбутнім художникам власні подяки і новорічні подарунки.
— Казки писати легко, — пояснила дітям Ніна Іванівна. — Якщо ви хочете розповісти друзям якусь історію, то вона може стати основою казки. Головне, щоб ця історія спонукала творити добро.
Вручаючи письменниці ікону Божої Матері, протоієрей Свято-Володимирського собору Борис Табачек підкреслив, що лише добра душа здатна пояснити дітям через казку такі складні речі, як добро і зло, навчити любові до ближніх і вміння співчувати.
А Дмитро Іванов, один із засновників Спілки об’єднань громадян «Всеукраїнська асоціація організацій учасників АТО «Мужність» щиро подякував Ніні Іванівні ще й за те, що вона знайшла час для різдвяної зустрічі з малечею, адже понад 20 літ казкарка живе за межами України. Разом із Дмитром своїх дітей до бібліотеки привели учасник АТО В. Лихоліт,      О. Оніщенко, В. Костянчук, А. Литвин, В. Великосамбірський, Т. Чубанова.
Свій дарунок Ніні Королюк презентував і колектив бібліотеки «Деміївська»: виставку «Казковий світ реального та магії» про життєвий і творчий шлях письменниці.
До речі, новорічна подія відбулась завдяки ідеї Тетяни Семикопної (Благодійний фонд «Ренесанс»).
Про неординарність Ніни Королюк говорять і такі факти: свого часу вона працювала з режисером Романом Віктюком (за її казкою він поставив виставу); художником Нікасом Сафроновим (спільний проект — її казки і його картини-ілюстрації).
Ніка Андрос не лише письменниця, а й музикознавець, професор кафедри хорового диригування Національної музичної академії ім. П. Чайковського, кандидат мистецтвознавства. Викладала у Харківському педінституті, Харківському інституті мистецтв, Київській консерваторії. Нині читає лекції з історії хорової музики в університетах Канади, Швеції, США та Іспанії. Ніна Королюк також автор понад 50 наукових робіт, навчальних посібників і хрестоматій для середніх спеціальних і вищих музичних навчальних закладів.

Наталія ЧЕРЕШИНСЬКА.
Фото автора.

Київ.