Однозначне враження учасників поїздки з чернігівською капелою бандуристів імені Остапа Вересая у прифронтовий Маріуполь: якби такі концерти відбувалися на Донбасі систематично — ситуація там була б зовсім іншою на початок російської агресії. Принаймні для жителів майже півмільйонного припортового міста відзначення Дня Соборності України в останні роки набуло зовсім іншого сенсу, ніж це було до початку російської агресії.

На знімку: концерт у Маріуполі.

Як повідомив речник Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм Олександр Соломаха, візит артистів відбувся на виконання Указу Президента України «Про пріоритетні заходи щодо сприяння зміцненню національної єдності та консолідації українського суспільства, підтримки ініціатив громадськості у цій сфері» та наказу Міністерства культури про реалізацію Загальноукраїнського проекту культурної інтеграції «Український Донбас». Сприяння в організації та проведенні культурно-просвітницької акції надали Міністерство інформаційної політики, ГУ Нацполіції в Донецькій області та Чернігівська ОДА. Співорганізатором заходу стала ГО «Українська ініціатива» (керівники — Юрій Косенко та Ольга Тимчишин).
Маріупольці переглянули документальні відеоролики, присвячені підписанню Акта Злуки УНР та ЗУНР. Важливим елементом програми стало поширення великої кількості книжок, зокрема таких, як «Літопис українського Донбасу. Донбас в часи Визвольних Змагань 1917—1921 років», «Життя на нулі», «Отаман Крук», «Небесна сотня», «Русифікація України» тощо.
Під час концерту пролунали пісні часів визвольних змагань та літературно-музична композиція на вірші Микити Шаповала, Степана Кость-Костенка, Василенка-Волоша і Андрія Легота.
Цього дня з нагоди 100-річчя Акта Злуки УНР та ЗУНР у Маріуполі відкрили меморіальну дошку на будинку, де колись мешкав Іван Коваленко (1887—1949) — визначний борець за незалежність України, учасник визвольних змагань 1917—1921 років, перший директор місцевого краєзнавчого музею. Проведення цього заходу стало можливим завдяки зусиллям ГО «Українська ініціатива» за всебічного сприяння ГУ Нацполіції в Донецькій області та за підтримки Міністерства інформполітики. Участь у відкритті дошки також взяв директор департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Олександр Левочко.

Василь ЧЕПУРНИЙ.
Фото надано Чернігівським обласним філармонійним центром фестивалів та концертних програм.

Чернігівська область.