Нещодавно «Голос України» повідомляв, що третині Сум загрожує аж надто дороге тепло, але життя мало не скоригувало таку перспективу у бік катастрофи: частина обласного центру опинилася під загрозою взагалі залишитися без опалення.

Алчевськ підкрався непомітно

Працівники Котельні Північного промвузла, яка обігріває третину Сум, відправили листа до міськради й облдержадміністрації. У ньому за-
стерігають: якщо до п’ятниці їм не віддадуть заборговану зарплату, в понеділок ніхто не вийде на роботу. Лист підписали 84 особи — майже всі, хто сьогодні працює в КППВ.
Котельня Північного промвузла — структурний підрозділ Сумського машинобудівного науково-виробничого об’єднання. Це підприємство накопичило величезні борги із зарплати, які сягнули вже 215 мільйонів гривень. Із цієї суми 1,7 мільйона припадає на котельню. На початку опалювального сезону її реанімували, можна сказати, всією громадою, бо зупинка масштабного теплопостачального підприємства — то надзвичайна подія, добре зрозуміла всім після замороженого 12 років тому Алчевська. На щастя, його ще не повторили ніде в Україні, але тінь від Алчевська іноді падає аж надто близько.

У пошуках альтернативи

Після ультиматуму працівників Котельні Північного промвузла в облдержадміністрації зібрали велику нараду. Йшлося не тільки про небезпеку зриву опалювального сезону в Сумах, а й про регіональні теплопостачальні перспективи загалом. Вони залежать від розрахунків споживачів області за газ, а ці показники не втішають. Станом на середину січня заборгованість за використане блакитне паливо сягнула на Сумщині майже 440 мільйонів гривень, до того ж 200 мільйонів накопичили за два останні місяці.
Сумчани платили за тепло та гарячу воду, але їхні гроші йшли невідомо куди, хоча раніше було обумовлено, що котельня поступово зменшуватиме заборгованість перед постачальником газу.
Заступник голови облдержадміністрації Дмитро Живицький, котрий опікується питаннями житлово-комунальної галузі, наголошує: в північній частині Сум розташовані важливі соціальні об’єкти. Серед них — обласні клінічна та дитяча лікарні, геріатричний пансіонат, госпіталь для ветеранів війни та учасників бойових дій і обласний діагностичний центр. Дитячу лікарню раніше перевели на альтернативне опалення, тому вона на старті нинішнього опалювального сезону не мала жодних проблем. У решти закладів ускладнення були, і всі вони отримали тепло зі значним відставанням від графіка. Виникатимуть проблеми й надалі, якщо нічого не робити і залишити важливі об’єкти медичної та гуманітарної сфер на обслуговуванні у КППВ.
Начальник обласного управління житлово-комунального господарства Сергій Луговий поінформував: заклади, розташовані в північній частині Сум, переводитимуть на теплопостачання від інших джерел. Услід за обласною дитячою лікарнею автономну котельню, яка працюватиме на твердому паливі, збудують у геріатричному пансіонаті. В обласному бюджеті-2019 на це передбачено 2,6 мільйона гривень.

Поки що домовилися. Та чи надовго?

Але поки що без послуг КППВ місто обійтися не зможе. З колективом котельні провели бесіду на тему соціальної відповідальності за безперебійну роботу стратегічного об’єкта, а керівництво Сумського машинобудівного науково-виробничого об’єднання пообіцяло працівникам своєчасну зарплату. Зрештою, іншого варіанта бути й не могло.
Забезпечення теплом шкіл, лікарень та квартир зимової пори — чи не найважливіше завдання для місцевої влади. Відтак, об’єкти, що продукують гігакалорії, вже давно пора визнати стратегічними та передати до комунальної власності територіальних громад. Інакше щозими наступатимемо на одні і ті само граблі.
І наостанок ще раз про гроші. Маємо інформацію, яку в Сумському машинобудівному об’єднанні можуть або підтвердити, або документально спростувати. Обізнані люди кажуть, що клієнти, які перебувають здебільшого за кордоном, винні підприємству за виконані і відвантажені замовлення понад 2 мільярди гривень. З перерахуванням цих коштів до України чомусь зволікають, хоча вони могли б назавжди закрити для сумських машинобудівників і борги із заробітної плати, і борги за газ.

Сумська область.