Перший, та вочевидь не останній приклад співпраці об’єднаних територіальних громад на Херсонщині. Асканійська, Присиваська, Тавричанська, Хрестівська, Новорайська, Зеленопідська ОТГ у Каховському, Чаплинському та Бериславському районах області підписали меморандум про проект туристичного кластеру «Соляна дорога». Мета — створити у степах, якими ходили чумаки за сіллю, стабільно діючий «коридор» для «чумаків» новітніх. А це мережа садиб зеленого туризму і ті унікальні розваги, які гості звідусіль не зможуть отримати більше ніде.

У Присиваській ОТГ це буде, приміром, можливість скупатися в рожевому Лемурійському озері, вода якого має цілющі властивості. В Асканійській ОТГ туристи оглянуть та «поспілкуються» з екзотичними тваринами заповідника «Асканія-Нова» й помилуються різнотрав’ям цілинного степу. А в Тавричанській ОТГ до їхніх послуг туризм «гастрономічний» — дегустація страв із м’яса та молока зебу (гігантської африканської рогатої худоби, яку вирощують на базі тутешнього дослідного господарства «Асканійське»).

Важливо також, що проект кластеру «Соляна дорога» не потребує бюджетних «вливань» — до його реалізації залучать місцевих підприємців. Та й у часі реалізації проекту громади себе не обмежують: адже він також розрахований на багато років, упродовж яких гостям пропонуватимуть усе нові й нові цікавинки та послуги, щоб «Соляна дорога» не порожніла ніколи. Якщо ж туристичний бізнес виявиться успішним і з комерційної точки зору, до нього вочевидь захочуть приєднатися й інші громади — шлях для них також відкритий.

Херсонська область.